Facebook vas prati čak i kada niste na njemu, evo što točno znaju

01.10.2017

Nije posebna tajna da IT divovi poput Facebooka prikupljaju gomilu podataka o svojim korisnicima.

Ono što je manje poznato jest kako Facebook prati svoje korisnike čak i kada se ne služe njihovim servisom...

Kakve koristi imaju od toga?

Srž cijele priče o praćenju korisnika i prikupljanju što više podataka o njima jest posluživanje krojenih reklama. Oglašivači plaćaju Facebooku kako bi im ovi dali podatke o korisnicima i kako bi prikazane reklame bile što preciznije za interese korisnika. Ako se točno ciljaju određene skupine potrošača, o njima vrijedi znati što više za optimalan učinak.

Što točno znaju o nama?

Ovisi, no u pravilu znaju mnogo više no što bismo pomislili. Znaju čak i stvari koje nikad nismo otvoreno naveli na Facebooku. Ova društvena mreža prati koje su vam reklame izazvale interes, vašu adresu, obrazovanje, prihode, cijenu i lokaciju mjesta gdje živite, i sve to se još ispreplete s podacima vaših prijatelja na mreži. Ono što se dobije je nevjerojatan resurs kao stvoren za ciljano oglašavanje.

Da stvar bude gora, brisanje korisničkog računa neće izbrisati te prikupljene podatke...

Facebook prati i one bez računa

Prema istraživanju Belgijske komisije za zaštitu privatnosti, Facebook prati internetska odredišta i kod onih koji nikad nisu otvorili račun na toj društvenoj mreži. Ovo je moguće zahvaljujući tzv. internetskim kolačićima i društvenomrežnim dodacima na različitim web odredištima.

Kako se zaštititi?

Pa, to nije moguće u potpunosti. Brightside piše kako je najpametnije ostavljati ograničene podatke o sebi online općenito. Na Facebooku valja ostavljati što je moguće manje osobnih informacija, ne postavljati fotografije djece, a nakon što je surfanje tom mrežom dovršeno na računalu - valja napraviti log out ili još bolje - koristiti različite preglednike za ostalo surfanje.

Valja koristiti i alate za blokiranje reklama na toj mreži, kao i izbjegavati korištenje Messengera na mobilnim uređajima. Što se tiče mobilnih uređaja:

Na platformi iOS valja otvoriti Settings > Confidentiality > Advertising te omogućiti opciju Limit Ad Tracking.

Na Android uređajima valja otvoriti Settings > Google > Ads Settings i ugasiti Ads Personalization.

Na internetskom pregledniku poput Chromea valja otvoriti Settings > Show Advanced Settings > Privacy i označiti kućicu u kojoj stoji 'Send a "Do Not Track" request with your browsing traffic'.

Jasno, ništa od ovoga ne jamči kako ćete biti potpuno zaštićeni od prikupljanja podataka.

Tportal.hr

loading...