Facebook će omogućiti svima da fotografije s njega presele na Google

savijeti, Facebook, Facebook, objava na facebooku, haker, Rusija, google, Facebook socijalna mreža, izborna kampanja, politički oglasi, Facebook, fotografije, google

Korisnici koji na Facebooku imaju pohranjene dragocjene fotografije i žele imati potpunu kontrolu nad njima moći će ih ubuduće lako preseliti na Google Photos, a kasnije i na druge cloud servise.

Ovaj potez Facebooka dio je inicijative Data Transfer Project u kojoj osim Zuckerbergove kompanije sudjeluju i Google, Apple, Microsoft i Twitter, a čiji je zajednički cilj olakšati korisnicima kontrolu nad podacima.

Osim kontrole nad onime što su na određene servise postavili, ovaj projekt trebao bi olakšati i migraciju podataka među svim partnerima, dajući tako korisnicima slobodu u izboru pružatelja usluga pohrane podataka.

Lako prenošenje cjelokupne baze podataka (u ovom slučaju slika) s Facebooka na Googleove usluge dodatni je korak u ovoj inicijativi na kojem su u Facebooku radili godinu dana, javlja Bug.

Za početak aktivirano je od ovoga tjedna korisnicima u Irskoj, dok će ostatak svijeta istu mogućnost dobiti tijekom sljedeće godine.

Riječ je o open source rješenju koje je Facebook prilagodio svojim potrebama.

U njega su ugrađene sve potrebne sigurnosne mjere kako bi do podataka mogli doći isključivo njihovi vlasnici, kao i zaštite od eventualnog gubitka podataka, o čemu se više može doznati na stranicama projekta.