Facebook će medijima plaćati milijune za korištenje njihovih vijesti

Facebook, Facebook, Facebook socijalna mreža, Facebook, Mark Zuckerberg

Facebook nudi milijunske dolarske iznose proizvođačima vijesti za pravo da njihov medijski sadržaj koristi u sekciji vijesti, za koju se kompanija nada da će je pokrenuti krajem ove godine, navode ljudi bliski ovoj temi. 

Predstavnici Facebooka rekli su direktorima proizvođača vijesti da su spremni platiti i do tri milijuna dolara godišnje za licencu za kompletne priče, naslove i pregled tekstova. Isti izvori navode kako su među izvorima vijesti s kojima Facebook želi poslovati Walt Disneyjev ABC News, vlasnik Wall Street Journala Dow Jones, The Washington Post i Bloomberg, piše The Wall Street Journal.

Dogovor o licenci za vijesti 

Facebookovi planovi otkriveni su u trenutku dok se kompanija suočava sa sve više kritika zbog svoje uloge u borbama medijske industrije da pokupi što je moguće više prihoda od oglašavanja, koji su dosad odlazili novinama. Facebook i Alphabetov Google zaradili su 60 posto svih prihoda od digitalnog oglašavanja u SAD-u prošle godine, navodi eMarketer.

Dogovor o licenci za vijesti između Facebooka i medija trajat će tri godine. Facebook planira pokrenuti sekciju vijesti tijekom jeseni, navode spomenuti izvori. Nije jasno je li bilo koja medijska kuća već službeno pristala licencirati svoj sadržaj za Facebook.

Facebook je predložio da će medijima prepustiti odluku kako će se njihov sadržaj pojavljivati u sekciji s vijestima. Medijima će biti dopušteno birati hoće li svoje priče objaviti izravno na Facebooku ili će objaviti samo naslove i sažetke te korisnike preusmjeriti na svoje vlastite web stranice. U tom slučaju, sekcija vijesti bila bi generator web prometa za proizvođače vijesti, uz izvor prihoda od licenciranja.

Osoba bliska Facebooku kaže kako planira prikupiti povratne informacije od medijskih organizacija kako bi poboljšao svoju sekciju vijesti.

Google pod kritikama jer ne plaća za vijesti i sažetke

Google, jedan od Facebookovih najvećih konkurenata, trpio je kritike zbog toga što nije plaćao medijskim kućama naslove i sažetke koji su se pojavljivali na njegovoj tražilici. Izvršni predsjednik News Corpa Rupert Murdoch i glavni direktor BuzzFeeda Jonah Peretti pozvali su Facebook i Google da plate kompanijama koje pružaju kvalitetne vijesti. Google nije odmah odgovorio na upit za komentar.

 

Facebookova sekcija vijesti, koja je još uvijek u razvoju, razdvojena je od „Today Ina“, sekcije na stranici društvene mreže, koja korisnicima nudi priče iz medijskih organizacija u njihovoj okolici, kažu izvori.

Ovaj prijedlog predstavlja odmak od financijskih uvjeta koje Facebook nudi za Instant Articles, još jednu funkciju važnih vijesti na društvenoj mreži. Za taj program, Facebook medijskim izvorima daje dio prihoda od oglasa, a ne plaća im ništa unaprijed.

Facebook plaća licence za ostali sadržaj. Kompanija plaća za pravo da pokazuje videosnimke u svojoj sekciji Facebook Watch, u kojoj se mogu naći originalne emisije i popularne snimke. Prije je izdavačima unaprijed plaćao i za stvaranje sadržaja za Facebook Live, svoju live video funkciju.

Zuckerberg se zalaže za kvalitetne vijesti

Facebookov direktor Mark Zuckerberg najavio je mogućnost stvaranja sekcije vijesti početkom ove godine tijekom razgovora s direktorom Axela Springera, Mathiasom Döpfnerom. Tijekom tog razgovora, Zuckerberg je rekao kako se zalaže za promoviranje „više kvalitetnih vijesti“ i stvaranje „poslovnog modela i ekosustava koji će ih podržavati“.

Neki izdavači ostaju sumnjičavi prema Facebookovu posljednjem pokušaju da financira sadržaj, posebice zbog njegove povijesti podržavanja inicijativa kao što su Facebook Live, samo da bi odbacio planove financiranja kad bi takvi proizvodi bili neuspješni. „Od izdavača se traži mnogo ako to podrazumijeva da se obvežemo na nešto za što nitko od nas nema pojma hoće li funkcionirati“, rekla je još jedna osoba bliska ovoj temi.

Facebook je, kao i druge velike tehnološke kompanije, pod nadzorom vladinih regulatornih tijela, koja provode antimonopolske istrage. Federalna komisija za trgovinu istražuje je li Facebook poduzimao akvizicije kako bi spriječio potencijalne konkurentske prijetnje.