Evo kako možete saznati prisluškuje li vam netko telefon

Evo kako možete saznati prisluškuje li vam netko telefon
Nije tajna da se sigurnosne službe u svakoj državi bave nezakonitim prisluškivanjem telefona. Međutim, veoma je lako otkriti nalazi li se vaš telefon na popisu prisluškivača.

Nedavno je srpski tjednik "Akter"objavio kolumnu Tihomira Trišića pod nazivom „BIA špijunira sve građane" u kojem iznosi podatke da se u Srbiji redovito prisluškuju gotovo svi telefoni građana, a naročito novinara.

Evo pet klasičnih znakova da vam netko prisluškuje telefon.

Mobilni telefoni su naročita meta prisluškivača. Postoji nekoliko načina kako se može ilegalno prisluškivati telefon.

Eksterni uređaju slični USB napravama koji imaju mogućnost skinuti sve podatke s vaše SIM kartice. SIM kartica mora biti fizički stavljena u uređaj. Na taj način se mogu očitati sve SMS poruke koje su poslane s te SIM kartice, a ponekad i snimljeni razgovori.

Uređaj u koji se unosi broj telefona koji se prisluškuje. Taj uređaj snima sve razgovore i kopije šalje na jednu lokaciju, najčešće bazu podataka kompanije koja održava uređaj.

Pazite gdje ostavljate telefon jer netko može u vaš telefon instalirati programe poput FlexiSpy i RecordiaPro. Ovi programi omogućuju prisluškivačima da uživo slušaju vaše telefonske razgovore. Također, ti programi u sebi sadrže i GPS lokator koji u svakom trenutku prikazuju vašu trenutnu lokaciju.

Kompanije koje se bave praćenjem preko interneta. Potrebno je samo da imaju vaš broj telefona koji zatim unose u program i tako otkrivaju vašu oačnu lokaciju.

Pet najčešćih znakova da vam netko prisluškuje telefon

1. BATERIJA SE BRZO ISTROŠI

Klasičan znak da vam netko prisluškuje telefon je trajanje baterije nakon što je napunite. Baterija u mobilnim telefonima se brzo troši jer programi za prisluškivanje crpe njenu snagu i kada telefon ne koristitie.

2. SPORO GAŠENJE TELEFONA

Ako ne možete na normalan način ugasiti telefon ili mu je potrebno mnogo više vreme nego obično, vjerojatno vam netko prisluškuje telefon. Razlog tome jeste što je potrebno duže vremena da se svi programi za prisluškivanje ugase. Moguće je i da vam telefon nije ispravan, ali obavezno pratite da li vam se telefon čudno ponaša.

3. ČUDNI POZADINSKI ZVUKOVI

Šum tijekom razgovora ili čudno zujanje ukazuju na to da postoji velika vjerojatnoća da vam se telefon prisluškuje. Mnogi ni ne razmišljaju o toj mogućnosti jer im je izgovor da je veza loše uspostavljena. Međutim, današnja telekomunikacijska tehnologija je veoma napredna i suvremena tako da smetnje po pitanju signala su veoma rijetke.

4. DISTORZIJA GLASA

Još jedan veoma čest znak da vam netko prisluškuje telefon jeste distrozija glasa. Ukoliko čujete „robotski" glas osobe s kojom razgovarate, veoma je velika vjerovatnoća da netko sluša ili snima vaš razgovor.

5. DOK NE KORISTITE TELEFON

Obratite pažnju na to ako se telefon počne čudno ponašati jer je moguće da imate na telefonu instaliran program za prisluškivanje. Ove programe je veoma lako ubaciti na nečiji telefon pomoću maila ili prebacivanjem file-ova Blu tutom. Fiskni telefoni također nisu izuzetak kada je riječ o prisluškivanju. Obratite pažnju na čudne zvukove u pozadini, naročito zujanja ili šuštanja./NN/HMS/