BiH CERN Beamline for Schools 2019 natjecanje za srednjoškolce je počelo

BiH CERN
CERN Beamline for Schools (BL4S) natjecanje je namijenjeno srednjoškolcima koji vole nauku i eksperimente, i predstavlja veliku priliku za buduće naučnike, inženjere i inovatore. U sklopu natjecanje , timovi predlažu zanimljive i naučno korisne eksperimente koji se mogu izvršiti u akceleratorima čestica CERN i DESY, a nagrada za najbolje je jedinstvena - mogućnost da tijekom 10-12 dana predloženi eksperiment pretoče u realnost upravo na CERN-u ili DESY-u, mjestima koja su izrodila internet, modernu fiziku i brojne Nobelove nagrade!

Nakon velikog uspjeha prošlogodišnjeg tima (top 30 u svijetu), članovi Asocijacije za napredak nauke i tehnologije (ANNT) su odlučili da pomognu što većem broju sudionika iz cijele Bosne i Hercegovine u razvoju uspješnog prijedloga eksperimenta. Svi učenici koji uspješno prođu ANNT-ov proces izbora će za mentore imati Amera Ajanovića (mentor prošlogodišnje ekipe, doktorat na Imperial i King˙s College London, bivši stažista na CERN-u) te Senada Isakovića i Mirsada Tunju (M.Sc. studente na PMF UNSA u oblasti fizike čestica), što vjerujemo da će daleko povećati šanse za postizanje sjajnih rezultata.

Sve detalje o načinu prijave te mogućnosti suradnje s našim mentorima možete naći na web stranici ANNT-a, a rok za prijavu je nedjelja, 17.02.2019. godine u 23:59. Napominjemo da broj mjesta u timu nije ograničen, te da je jedini kriterij kvaliteta vaše prijave tj. svaka dobro napisana prijava će biti prihvaćena! Stoga iskoristite ovu priliku i pošaljite što bolju prijavu - a kako pisanje kvalitetne prijave zahtijeva makar jednu sedmicu aktivnog rada, počnite što ranije!
Učenici koji nažalost ne budu ušli u BiH tim pod podrškom ANNT-a, mogu bez ikakvih prepreka formirati i svoj tim uz pronalazak adekvatnog mentora. Osim toga, budući da je rok za slanje prijedloga eksperimenta i videa CERN-u 31.03., u slučaju da učenici smatraju da zbog drugih obaveza nemaju dovoljno vremena za učešće ove godine, mogu se svakako prijaviti za sljedeću godinu takmičenja! Naime, ANNT će vršiti selekciju i za "CERN Beamline for schools 2020" i to u sljedeća tri roka za prijave: 05.05.2019, 01.09.2019 i 24.11.2019.

Učenici koji apliciraju najranije s najkvalitetnijim prijavama će imati priliku da rade na već osmišljenoj ideji za eksperiment za iduću godinu ili eventualno na nekoj još boljoj ideji od samih učenika!
ANNT se raduje još jednoj uspješnoj sezoni CERN BL4S natjecanje , a za kraj Vam predlažemo da pogledate video tima Aµsing Twins koji je prošle godine, kao prvi tim iz Bosne i Hercegovine na ovom natjecanju ikada (i s vlastitom idejom!), uspio ući u finalnu rundu tj. najboljih 30 na svijetu i osvojiti vrijedne nagrade poput detektora miona Cosmic Pi, poklon paketa sa CERN-a i još mnogo toga.
Sretno svima s prijavama!
O Asocijaciji za napredak nauke i tehnologije
"Asocijacija za napredak nauke i tehnologije" (ANNT) je udruga čiji su ciljevi promocija nauke i tehnologije u javnosti, poboljšanje uvjeta i infrastrukture za razvoj nauke i tehnologije u BiH, jačanje suradnje naučno-istraživačkih institucija i industrije, unapređenje međunarodne naučne suradnje, povratak naučnika i stručnjaka u BiH i dr. Njeni članovi su većinom BH istraživači, doktorati i studenti koji pored iskustva BH obrazovanja imaju i međunarodno akademsko i profesionalno iskustvo. Jedna od osnovnih ideja je da se iskrenim zalaganjem, a na bazi bogatog znanja, mogu donijeti pozitivne promjene u poljima edukacije, nauke i ekonomije.

Linkovi
Web stranica ANNT-a - informacije o natjecanju : https://www.annt.ba/bs/article/18/bih-cern-beamline-for-schools-2019-je-poceo
Web stranica natjecanje : https://beamlineforschools.cern/