Avion bez krila: 'Ovo je jedan od najučinkovitijih transportnih sustava u povijesti'

Avion bez krila: 'Ovo je jedan od najučinkovitijih transportnih sustava u povijesti'
"Ova kapsula bit će dio jednog od najučinkovitijih transportnih sustava u povijesti", ambiciozni su najavili svoje planove iz Hyperloopa TT.

Američka startup kompanija Hyperloop Transportation Technologies predstavila je svoju prvu hyperloop kapsulu napravljenu za prijevoz putnika koja će se kretati brzinom od oko tisući km/h. Hyperloop, odnosno prijevozno sredstvo koje se korištenjem magnetske levitacije kreće kroz vakuumske cijevi i pri tome postiže brzine poput zrakoplova (zbog čega se nekada koristi i naziv avion bez krila) ideja je Elona Muska i trenutno je razvija nekoliko kompanija u Kini, Francuskoj, UAE i drugim zemljama.

Hyperloop Transportation Technologies kapsulu "Quintero One", koja je duga 32 metra i teška 5 tona predstavili su u Španjolskoj te će je uskoro prebaciti u Francusku na testiranje. Kada cijeli projekt bude dovršen, jedna će kapsula biti samo dio velike kompozicije poput vagona u vlaku koji će moći juriti rekordnim brzinama pa bi npr. vrijeme putovanja od Zagreba do Splita iznosilo manje od pola sata.

Iz ove su kompanije iznimno optimistični oko daljnjeg razvoja hyperloopa te je za CNN izvršni direktor kompanije Dirk Ahlborn rekao kako su u samo pet godina uspjeli riješiti sve probleme i poboljšati svu tehnologiju koja je potrebna za hyperloop korištenjem novog sustava levitacije, vakumskih pumpi baterije i pametnih materijala.

Ova kapsula bit će dio jednog od najučinkovitijih transportnih sustava u povijesti, ambiciozno je najavio Ahlborn.

Ipak, prvo je potrebno dovršiti ovu kapsulu - što bi trebalo biti gotovo 2019. godine kada će biti spremna i potpuno optimizirana za putnike nakon čega kreće njeno testiranje. Iz ove kompanije posebno naglašavaju sigurnosne aspekte (jer ipak je riječ o potpuno novom načinu transporta s brzinama većim od 1000km/h) te kažu kako je njihova kapsula vjerojatno najsigurnije prijevozno sredstvo na svijetu - nadamo se da su u pravo u da ćemo za koju godinu vidjeti prvu komercijalnu primjenu brzog i sigurnog hyperloopa, a tko zna, možda u nekoj dalekoj budućnosti ovo prijevozno sredstvo bude dostupno i u Hrvatskoj.

Izvor: CNN