Oprez: Ako ste vlasnik jednog od ovih modela mobitela

istraživanje, hakeri, mobiteli, telefon, poruka, mobiteli, korištenje mobitela, bolovi

Grešku u operativnom sustavu otkrili su ljudi iz CheckPointa koji su promatrali kako Android radi na elektroničkim komponentama koje proizvodi američka tvrtka Qualcomm, a koji se nalaze u gotovo 900 milijuna mobitela. Srećom, zasad još uvijek nema dokaza da se te greške u sustavu koriste za hakerske napade:

- Prilično sam uvjeren da će se ranjivost sustava iskoristiti u napadima za nekih tri, četiri mjeseca. Uvijek se radi o utrci tko će prvi pronaći bug u sustavu, dobri ili loši momci - kazao je šef odjela za mobitele u CheckPointu, Michael Shaulov.

On je također otkrilo da im je trebalo više od šest mjeseci rada da otkriju ove greške u sustavu, a koje bi potencijalnim napadačima mogle omogućiti da postupno preuzmu potpunu kontrolu nad nečijim mobitelom i svim podacima koje sadrži.

Iz CheckPointa su podijelili svoja saznanja s Qualcommom koji je počeo s ispravljanjem grešaka u starim sustavima te je navodno u proizvodnji počeo koristiti novije verzije, koje nemaju bug. Također su proizvođačima koji koriste njihove komponente proslijedili modifikacije kojima se greška može ispraviti.

Srećom, CheckPoint je kreirao i besplatnu aplikaciju QuadRooter Scanner koja može provjeriti je li vaš mobitel ranjiv na napade tako da provjeri jesu li na operativni sustav skinute i instalirane modifikacije koje ispravljaju grešku.

- Ako nisu, nazovite onoga tko vam je prodao mobitel i zamolite ih da vam učine dostupnima te modifikacije-, kaže Shaulov.

Inače, mobiteli koji koriste komponente Qualcomma i koji su potencijalno ranjivi u slučaju napada:

-BlackBerry Priv
-Blackphone 1 i Blackphone 2
-Google Nexus 5X, Nexus 6 i Nexus 6P
-HTC One, HTC M9 i HTC 10
-LG G4, LG G5 i LG V10
-Motorolin New Moto X
-OnePlus One, OnePlus 2 i OnePlus 3
-Američke varijante Samsung Galaxyja S7 i Samsunga S7 Edge
-Sony Xperia Z Ultra

Izvor: jutarnji.hr