Suludi trend mladih Hrvatica: Tampone namočene u alkohol stavljaju u vaginu da se brže opiju

tamponi, hrvatice, alkohol
..."pohvalile" da su isprobale zanimljivu tehniku opijanja koju mladi u zapadnim zemljama već dugo primjenjuju i da su oduševljene učinkom, brzim i jakim djelovanjem. Higijenske tampone namočile su u votku i potom ih stavile kao kada imaju mjesečnicu", ispričala je za Glas Slavonije majka jedne tinejdžerke iz Županje.

Majka djevojke upozorava da su na to nagovarale njenu kćer rekavši joj da je to najbrži i najjeftiniji način opijanja.

""U kafiću pristojno piješ sok s frendicama, nemaš nikakvog zadaha, a tampon dolje odrađuje svoje", kazale su joj", prepričava majka.

"Ne mogu vjerovati da je nekome uopće palo na pamet takvo nešto učiniti! Dosegnuli smo samo dno, mladi više ne prežu ni od čega, nevjerojatno je na što su sve spremni... Jesmo li mi kao roditelji zakazali u odgoju naših tinejdžera, jesu li prevelika kontrola i nadzor ili pak prevelika sloboda možda i naše najveće pogreške? Jako sam uplašena, strepim za budućnost naše djece, već se danima ne mogu smiriti", kaže majka.

"Upoznat sam s pojavom da tinejdžerice iz zapadnih zemalja (najviše Njemačke i SAD-a) namoče tampon u alkoholno piće, najčešće votku, te ga stavljaju u vaginu da bi se dovele u alkoholizirano stanje. Mislim da tinejdžerice iz Hrvatske ne bi smjele slijediti taj primjer, a ja ga osobno dosad nisam imao u praksi. Upitno je dovode li se na taj način uopće u alkoholizirano stanje, a sigurno oštećuju sluznicu vagine, jer se obično radi o 40-postotnom alkoholu. Mogu se stvoriti erozije (ranice) na sluznici vagine, što je podloga za infekciju, a kasnije može biti i jedan od uzroka neplodnosti. Potrebno bi bilo i mišljenje psihijatra o takvoj osobi, jer se radi o poremećaju ličnosti", prokomentirao je Darko Čuržik, predstojnik Klinike za ginekologiju i opstetriciju KBC-a Osijek .

Zaključci koje su nedavno iznijeli stručnjaci okupljeni u Zagrebu u Nastavnom zavodu za javno zdravstvo "Dr. Andrija Štampar", na završetku obilježavanja Mjeseca borbe protiv ovisnosti su alarmantni.

Istraživanja Zavoda pokazuju da djeca prvo iskustvo s alkoholom imaju u obiteljskom okruženju, i to u predškolskoj dobi: djeci od četiri, pet godina daje se piće, i to je svima vrlo zabavno, fotografije se stavljaju na Facebook, a kada u srednjoj školi počnu piti, roditelji se čude i to im je onda problem, zaključili su u Zavodu.

index.hr