Sud odlučio: 'Happy Birthday to You' pripada svima

sretan rođendan, happy

Federalni sud u Kaliforniiji odlučio je u korist tužitelja. Okružni sudac odlučio je da pjesma pripada svijetu. Time je okončana ova dvogodišnja pravna bitka šačice filmaša i megakompanije, piše LA Times.

'Sretan ti rođedan' napokon je slobodan. Konačno je ova šarada gotova, rekao je odvjetnik Randall Newman koji je filmaše zastupao na sudu i ovu je bitku smatrao okršajem Davida i Golijata. Slave je sve kulture diljem svijeta i pripada svima. To je narodna pjesma, tvrdi Nelson.

Warner je priopćio da će razmotriti mogućnosti o daljnjoj pravnoj bitki za autorska prava.

'Sretan ti rođendan' je najraširenija slavljenička pjesma i neizostavni dio rođendanskih zabava, i ima svoju verziju na brojnim jezicima - od engleskog, francuskog i njemačkog do hrvatskog, arapskog i japanskog, a prevedena je čak i na klingonski.

Ali koliko god pjesma 'Happy Birthday to You' bila sveprisutna, privatno je vlasništvo. Na nju prava polaže kompanija Warner Music. Troje američkih umjetnika, međutim, smatra da pjesma pripada cijelom svijetu, a ne nekoj korporaciji i pravnim putem to nastoje i dokazati.

Pjevanje 'Sretnog rođendana' na privatnoj zabavi je besplatno, ali za javno izvođenje treba platiti autorska prava. Warner godišnje na njoj zaradi dva milijuna dolara, što je čini jednom od najunosnijih pjesama ikad objavljenih.

Proizvođači igračaka, programeri melodija za mobitele, lanci restorana i igraonica, svi plaćaju za korištenje pjesme od 500 do nekoliko desetaka tisuća dolara. Filmašica Jennifer Nelson koja je radila na dokumentarcu o korijenima pjesme i morala platiti 1500 dolara da je koristi, odlučila je Warner tužiti sudu. Pridružila su joj se još dvojica umjetnika, glazbenik koji je objavio 'Happy Birthday' na albumu i redatelj kojeg je iznenadio račun od 3000 dolara pošto je pjesmu iskoristio na filmu.

Korijeni pjesme stari su više od stoljeća. Godine 1893. skladateljica iz Kentuckyja Mildred Hill i njezina sestra Patty, učiteljica u vrtiću, zajedno su komponirale pjesmu izvorno nazvanu 'Good Morning to You'. Pjevali su je u raznim prigodama. Tako je na jednoj rođendanskoj zabavi u Kentuckyju nastala verzija 'Happy Birthday to You' koja će desetljećima poslije postati sastavni dio američke pop kulture.

Warner je stekao autorska prava na pjesmu 1935. i obnovio ih 1963. godine. Tužitelji su smatrali da je to protuzakonito. Nelson je nedavno pronašla 'neoboriv dokaz', pjesmaricu objavljenu 1922. u kojoj se nalazi Happy Birthday to You bez 'copyrighta', što po američkom zakonu anulira bilo kakve kasnije zahtjeve za autorskim pravima. A ona ionako vrijede 70 godina i pjesme objavljene 1922. trebale bi biti besplatno javno dostupne već više od dva desetljeća.

Hina