Stvari za koje nikada ne biste smjeli dizati kredit

Ali postoje neke stvari za koje nikada ne bi trebalo posuđivati novac da bi ih se kupilo, piše Business Insider. Upravljanje financijama može zahtijevati puno discipline. Treba naučiti čekati ili sniziti očekivanja, što će vam nesumnjivo uštedjeti novac, a vjerojatno i mnoge glavobolje na duge staze.

Nikada ne treba posuđivati novac za kupnju sljedećih stvari:

1. Brod

Zaduživanje za brod može značajno povećati iznos - pogotovo nakon što dodate troškove registracije, osiguranja, spremanja i porinuća broda.

Postoji mnogo opcija koje vas mogu odgovoriti od zaduživanja kako biste kupili brod. Ako vam čekanje dok ne skupite dovoljno novca za kupnju istoga ne zvuči dovoljno privlačno, onda radije kupite rabljeni brod, ili ga kupite zajedno s prijateljima, ili ga iznajmite. Iako vam se ove opcije ne čine uzbudljivima kao kad biste kupili novo plovilo, sigurno će vam uštedjeti dovoljno novca tijekom vremena, piše Business Insider.

2. Buggy

Isto tako, buggyje, motocikle i druge velike igračke treba kupiti samo kad se jednom skupi dovoljno novca da ga se isplati odjednom. A prije toga dobro razmisliti koliko kupnja takvih stvari ima smisla.

3. Vjenčanje

Sve je češća pojava da se podiže kredit kako bi se platila ekstravagantna vjenčanja. Ako mislite o tome, međutim, najgori način da počnete svoj bračni život je uz planinu duga. No posljednje što vam treba je početak bračnog života s velikim dugom nad glavom. Pronađite kreativne načine za smanjenje troškova vašeg vjenčanja i radije iskoristite kredit za kupnju kuće. Dvadeset godina kasnije vjerojatno ćete biti zahvalni sami sebi što ste uložili u budućnost, a ne u show koji traje jednu večer.

4. Zaručnički prsten

Još gore od zaduživanja za vjenčanje je zaduživanje za zaručnički prsten! Ako će se vaša partnerica vjenčati za vas samo zbog toga što prsten košta 10.000 dolara, možda je bolje da razmislite je li ona prava djevojka za vas. Ljubav ne bi trebala imati naljepnicu s cijenom.

5. Odmor

Potreba da s obitelji uživate u ljetu može učiniti primamljivim podizanje kredita za taj 'savršeni' odmor. Međutim, to je vrlo loša financijska odluka. Umjesto zaduživanja za odmor ovog ljeta, radije počnite štedjeti za sljedeću godinu.

6. Namještaj ili kućanski aparati

Nažalost, postoji mnogo dućana koji nude financiranje za sve, od kauča do HDTV-a, perilica i sušilica. Iako zvuči primamljivo opremiti kuću ili stan u kratkom roku uz pomoć kredita, na kraju će vas to vjerojatno dovesti u lošiju financijsku situaciju.

tportal.hr