Studenti se suočavaju s dugovima najvećim do sada

Studenti Sveučilište Mostar
Naime, troškovi s kojima se studenti suočavaju ove godine veći su no ikad, prenosi Mojfaks.com.

Studenti nakon studiranja u velikim dugovima

Tako je prosječan student na kraju studija, odnosno kada ga završi suočen s dugom od nekoliko desetaka tisuća dolara te mora razmišljati kako ga vratiti. Dakle, mora naći posao pomoću kojeg bi krenuo u život, ali u isto vrijeme i vratio nagomilane studentske troškove.

Primjerice, u Minnesoti 71 posto studenata ima dug od 29,000 dolara. U Iowi 72 posto studenata ima prosječan dug od 29,500 dolara. A prosjek duga po studentu nakon studiranja u Sjedinjenima Državama iznosi 25,000 dolara.

Većina studenata je na kraju primorana uzimati zajmove koje onda još dugo otplaćuju te sam dug zbog kamata postaje i veći. Troškovi studiranja ove su godine tako veliki zbog inflacije, viših školarina i većih troškova kreditiranja.

Erik Heller, koji zavrašava svoje studianje o svemu kaže: 'Teško je. Za kratko vrijeme ću diplomirati i sada moram razmišljati kako ću vratiti sve te dugove. Nemam siguran posao niti mi je fakultet dao ikakvu obavijest do kada sve to moram platiti. Ipak sretan sam što ću konačno imati diplomu, ali ujedno i zabrinut jer ću s njom dobiti i gomilu dugova koje moram nekako platiti.'