Studenti, ovo biste trebali znati ako na predavanja nosite laptop

Na predavanjima su sve prisutniji i pametni telefoni. Što profesori misle o toj vrsti pomoći.

Korištenje laptopa, tableta i pametnih telefona na predavanjima sve je češće među studentima. Prof.dr.sc. Mirza Žižak, profesor fiziologije i imunologije, voditelj Ureda za e-učenje i predsjednik Povjerenstva za e- učenje Medicinskog fakulteta u Zagrebu odgovorio je za Dnevnik.hr prilikom kojih je predavanja korisno, pa čak i poželjno koristiti uređaje, a kada za njih nema potrebe.

'Ukoliko se radi o klasičnom, tradicionalnom, predavanju tada korištenje laptopa ili tableta nema nekog značajnijeg utjecaja na samo provođenje predavanja. S druge strane novi pristup predavanju, u kojem se očekuje interakcija studenata po principu brzog odgovaranja na postavljanja pitanja s ciljem dobivanja trenutne slike o tome jesu li studenti razumjeli sto im se predaje, često zahtjeva da studenti aktivno koriste tablete ili pametne telefone. Putem njih student može sudjelovati u odgovaranju na pitanja a odgovori se odmah analiziraju i dobiva se jasna predodžba koliko je studenta razumjelo obrađeno gradivo', rekao je profesor Žižak.

Pojasnio je o kakvom se sustavu radi, s obzirom na to da je relativno nov, odnosno prije nekoliko godina nije se provodio. 'Radi se o tzv. 'kliker' sustavu provođenjem putem e-uređaja. Na seminarima je situacija nešto drugačija. uglavnom očekujem da studenti unaprijed putem našeg LMS sustava uz pomoć video predavanja i ppt prezentacija usvoje potrebna znanja neophodna za provođenja seminara. Na seminaru očekujem punu interaktivnost studenata pa e-uređaji nisu uvijek poželjni osim u situacijama kada se u nastavi koristi tzv. kliker sustav. S druge strane, ukoliko je seminar koncipiran kao aktivno sudjelovanje studenata u nastavi na način da tijekom seminara trebaju odgovoriti na pitanja koja testiraju njegova razumijevanja gradiva ili zahtijevaju njihovu diskusiju na zadanu temu tada je korištenje laptopa i/ili tableta poželjno', objašnjava profesor Žižak.

Korištenje uređaja na predavanjima ima svojih prednosti, ali i mana. 'Prednosti su u činjenici da se na jednostavan način može dobiti brza i jasna slika o tome koliki broj studenata seminarske grupe ili na predavanju, razumije gradivo koje se upravo obrađuje te da studenti mogu brzo pronaći i podsjetiti se stvari iz gradiva koje se obrađuje. Nedostatak je u činjenici da često studenti koncentraciju s predavanja prebacuju na sadržaje na internetu i na taj način ne mogu adekvatno pratiti tijek predavanja', zaključuje profesor Žižak.

dnevnik.hr