Strahuje od krvne osvete jer je 1993. ubio dva mladića

Žarko Laušević
Naime, glumčev život iz temelja se izmijenio kada je, na vrhuncu slave 1993. godine, u samoobrani ubio dvoje ljudi u Podgorici, a nakon odslužene zatvorske kazne odselio se u Ameriku, ponajviše zbog straha od krvne osvete, piše Jutarnji list.

Na povratak u ove krajeve nagnala ga je bolest majke, koja pati od Alzheimerove bolesti i živi u Crnoj Gori. Kako prenose srpski mediji, u Beograd je došao u velikoj tajnosti, u pratnji jednog prijatelja i samo s jednim kovčegom u ruci.

- Dobro smo moja obitelj i ja - rekao je kratko za okupljene medije koji su ga iznenadili na beogradskom aerodromu, odbivši bilo kakav daljnji razgovor. Samo je u jednom trenutku zastao da podigne fotoreporterku koja je pala pokušavajući ga snimiti. Nakon toga je ušao u auto u kojemu ga je čekala nepoznata žena.

Životna prekretnica glumca Žarka Lauševića dogodila se 31. lipnja 1993. godine, kada je njega i njegova starijeg brata Branimira napala grupa nasilnika u podgoričkom kvartu Preko Morače. Laušević je, braneći brata i sebe, dvojicu mladića ubio iz pištolja, a jednog teško ranio. Osuđen je na 15 godina zatvora, a nakon što je tadašnji Savezni sud ukinuo presudu, Laušević je ponovno izveden pred sud i u veljači 1998. osuđen na četiri godine zatvora zbog dvostrukog ubojstva u prekoračenju nužne obrane.

Budući da je glumac prije izricanja te zadnje presude već bio odležao četiri i pol godine iza rešetaka, pušten je na slobodu. Nakon toga je napustio zemlju, odselio se u New Yorku gdje je, navodno, radio uglavnom fizičke poslove. No 2001. godine dolazi do novog sudskog obrata jer je nakon više ukinutih presuda Vrhovni sud Crne Gore ponovno osudio Lauševića na maksimalnu kaznu od 13 godina zatvora. Ta pravosudna sapunica okončana je kad je Boris Tadić, tadašnji predsjednik Srbije čiji je Laušević državljanin, potkraj 2011. donio odluku o pomilovanju.

Prema srpskim medijima, zbog bojazni od osvete Žarko Laušević uopće nije izlazio na ulicu dok je bio u posjetu majci, a brat Branimir i njegova supruga negiraju da je bio u Crnoj Gori.

- Žarko nije kod nas niti je uopće bio u Crnoj Gori - rekla je šogorica poznatog glumca. Crnogorski glumac proslavio se ulogom u TV seriji "Sivi dom" i još 1984. stekao je veliku popularnost diljem cijele bivše države, a za ulogu u filmu "Oficir s ružom" iz 1987. dobio je Zlatnu arenu u Puli za najboljega glavnoga glumca.