Što učiniti kada shvatite da fakultet nije za vas

Iva Međugorac, bolonja, bolonjski sustav, državne službe, Zoran Mikulić, studenti, korupcija, Tomislavgrad, student, stipendije, stipendije, studenti, fakultet, studenti, učenici, student, studentski posao, studentski zbor, studenti, bolonja, Mostar, studenti, studenti s posebnim potrebama, ekonomski fakultet, Osijek, stipendije, studenti, stipendije, stipendija

No, svi znamo da diploma sama po sebi ne donosi povlastice, nego je važna snalažljivost, upornost, inovativnost te sreća. Bilo bi vrlo pomirljivo reći kako je fakultet za svakoga, ali to nije istina. Ako ste među onima, koji su upisali visokoškolsku ustanovu pa ubrzo shvatili da ga ne žele i ne mogu završiti, nije kraj svijeta. U tekstu donosimo neke korake koje bi valjalo razmotriti, nakon što ste donijeli odluku o odustajanju od fakulteta, prema portalu Hack College.

Razmislite o zamjenskoj aktivnosti

Dok još nije završio semestar, kojeg ste ionako upisali, razmislite za što ste zainteresirani, odnosno koju biste alternativu mogli izvesti, kako bi dobili na vremenu te lakše roditeljima priopćili odluku da ne ide dalje. Nemojte si dozvoliti da provedete dragocjeno vrijeme zabavljajući se uz video igre, nego provjerite kakva je ponuda poslova u industriji ili gospodarskoj grani koja vas zanima.

Ako ste odmah posljednje srednje upisali fakultet, to znači da imate 19 ili 20 godina te da nećete puno izgubiti ako par godina budete radili i usput utvrđivali, čime biste se htjeli baviti većinu svoga radnog vijeka. Ništa vas ne sprječava da se onda ponovno upišete na bivši ili neki drugi fakultet.
Razvijte svoje vještine

Na fakultetu se uči dosta teorije, od koje često nemate puno koristi kada počnete raditi. Ako ste već odlučili napustiti studij, te razmislili o zamjenskoj aktivnosti, razvijte svoje sposobnosti i vještine u smjeru posla koji biste voljeli obavljati. Na taj način ćete si ojačati životopis i stoga biti privlačniji budućem poslodavcu.

Učenje ili nadogradnja stranog jezika, grafički dizajn, copywriting, internetski marketing, samo su neke od aktivnosti i zanimanja koja možete naučiti raditi i bez mentorstva.

'Pohađajte' mrežni tečaj

Sve je više mogućnosti za edukaciju putem interneta, a jedna od metoda je pohađanje mrežnog tečaja. Nude se besplatni, kao i tečajevi koje valja platiti pa se ovisno o željama i mogućnostima, možete odlučiti za njih. U prethodnom smo poglavlju naveli neka od područja koja možete izučavati mrežno.
Pokušajte s prekvalifikacijom

Ako ste već shvatili da fakultet koji ste upisali nije za vas, vjerojatno ste svjesni da nekim putem morate krenuti. Ako uz to ne biste željeli raditi posao koji proizlazi iz vaše srednje škole, pokušajte s prekvalifikacijom. Hrvatski zavod za zapošljavanje nudi mogućnosti prekvalifikacije, kao i neke privatne ustanove, pa možete krenuti u tom smjeru, ovisno o interesima.

Zanima li vas isključivo neki obrt, pokušajte se isprva zaposliti kao pomoćni radnik, a uz manju ili veću praksu ćete sigurno ostvariti napredak.

Razmislite o prebacivanju na drugi fakultet

Mnoštvo mladeži u 19-oj ili 20-oj godini nije na čisto čime se želi baviti u životu, pa nemojte očajavati ako ste među njima. Svi vaši prijatelji su poslije srednje krenuli na fakultet, pa i vi za njima, iako niste bili sigurni koji je pravi izbor. U međuvremenu ste shvatili da nemate interesa u znanosti koju izučavate na studiju, ali da bi rado učili nešto što vas zanima.

Stoga možda fakultet i je za vas, samo ne taj koji ste upisali. Preispitajte još jednom sve mogućnosti, pa probajte s drugim fakultetom. U međuvremenu dok traje semestar koji ste upisali i uplatili, spremajte se za prijemni, razvijajte neophodne sposobnosti, učite strani jezik i na druge kvalitetne načine iskoristite višak slobodnog vremena.

izvor: srednja.hr