Što se zbilja događa u Mepasu kada padne mrak?

mepas, duhovi, Mostar, Mepas Mall
Vjerojatno nema medija koji nije naložio svojim novinarima da odrade priču koja će zagarantirano rezultirati velikim brojem čitatelja, gledatelja i slušatelja. Tako je i bilo.

Svi su prenijeli priču o nadnaravnom stvorenju koje se krije iza zidina i stakala najvećeg tržnog centra u BiH, te kako je mistično stvorenje utjeralo led u kosti zaposlenika ovog objekta. Nekoliko robusnih zaštitara navodno se počelo žaliti kako situacija postaje nepodnošljiva. Dobro ste pročitali - ''robusni zaštitari'', koji valjda, po nečijoj priči, imaju takav mentalni sklop da, kad čuju neki čudan zvuk, podignu uzbunu o prisutnosti nadnaravnih stvorenja. Da, naravno, oni uopće ne krenu mlatit, nego se uhvate za glavu, viču ''duh'' i poslije po gradu pričaju kako se plaše. Mlađe generacije će shvatiti kad na to kažemo ''lol'', dok za one koji ne poznaju internetski sleng, recimo samo kako je riječ o notornoj gluposti!

''Top tema'' u gradu

Uz navodna svjedočanstva opakih dečki koji čuvaju golemu zgradu, nekoliko ''uplašenih'' trgovkinja koje se žale da im netko robu razbacuje i gužva, jednu fotografiju na Facebooku, te par novinara željnih nesvakidašnjih tema, priča je plasirana! Koji god medijski materijal uzeli u obzir, izgleda da čitav Mostar ''trubi'' o duhu u Mepasu.

Vjerojatno iz razloga što nije toliko zanimljivo, nitko nije prenio što govore skeptici. Kad bolje razmislimo, možda je riječ ''skeptici'' pomalo prenapuhana u ovome kontekstu, pa bi mnogo prikladnije bilo kazati ''što kažu racionalni ljudi''. Pa probajmo barem na trenutak bit racionalni.

Mepas mall je, u svojih nekoliko mjeseci rada, tri puta bio udarna vijest u Mostaru. Prvi put je to bio za vrijeme otvaranja, zatim kada se otvorio CineStar, te konačno kada je postao ''leglo paranormalnih aktivnosti''. Ako malo ''mućnemo'' glavom, vidjeti ćemo kako se sve što se događalo u slučaju ''duha'', nimalo ne razlikuje od aktivnosti koje su popratile samo otvaranje centra i kina. Sva tri slučaja, naime, pobudila su golemi interes građana jer su bila popraćena snažnom propagandom i publicitetom, odnosno jednim izvrsnim marketingom. I upravo u tom grmu leži zec!

Svjesno ili nesvjesno, novinari su odradili sjajan posao za Mepas mall, te ga ponovno učinili ''top temom'' u gradu, što može donijeti samo veću popularnost, a time i posjećenost tom tržnom centru. Bilo bi zanimljivo čuti što kaže rukovodstvo, zbog čega smo i poslali upit direktorici Ljiljani Bošnjak i voditelju marketinga Josipu Jurilju. Nažalost, odgovor na e-mail, kao i brojne telefonske pozive, nismo dobili. Jesu li na godišnjem, jesu li pobjegli u strahu, ili se pak ne žele javiti, ne možemo kazati.

No, jedno je sigurno. Da im ova priča ne odgovara, zasigurno ne bi sjedili skrštenih ruku. Uz to, napomenimo kako ljudi iz Mepas malla nisu izdali nijedno priopćenje kojim bi se oprali od ovakve ''šašavosti'' ili kojim bi stvarno rekli: ''narode, ovdje nešto nije normalno''. Priča o zaštitarima također je dosta smiješna, što smo već ranije dočarali. Njihova svjedočanstva, baš kao i svjedočanstva trgovkinja, ostala su obične ''bapske priče'' na bazi ''rekla-kazala''.

Famozna fotografija

Bez obzira na sve, čovjek može vjerovati što hoće. Na kraju krajeva, nisu čula ono što određuje vjerujemo li u nešto ili ne, nego ono što unaprijed u sebi odredimo. Tako je i ovom slučaju. U čitavoj priči treba čestitati marketingu Mepas malla na dobro odrađenom poslu ili pak reći nekom novinaru da je napravio besplatnu reklamu od koje neće zaraditi ni marke. I na kraju, netko će pitati što je s fotografijom? Zašto o njoj šutite?

Što se tiče famozne slike, suvišno je uopće davati bilo kakav komentar. No, možda bi ipak mogao reći slijedeće: vidio sam jednom veoma živopisnu fotografiju dinosaurusa koji drži ''zolju'' i jaše veliku bijelu psinu, ali sam prilično siguran da je ''fotošopirana''.

Izvor: Pogled.ba