Što ‘obični’ građani švercaju iz Srbije, a pritom riskiraju i do godine dana zatvora

Srbija, šverc
Preko granice se šverca sve i svašta, od duhanskih proizvoda do mesa, mljevene paprike, alkohola...

Često se događa da netko pokuša prenijeti i veće količine robe koju ne prijavi na granici pa dobije prijavu.


Tako je nedavno iz Srbije na granični prijelaz Erdut doputovao 36-godišnji hrvatski državljanin. Policija je u njegovu vozilu pronašla skriveno i neprijavljeno desetak kilograma svježeg mesa. Carinici su meso oduzeli, a 36-godišnjaku izdali prekršajne naloge, prenosi Glas Slavonije. Istoga je dana prijepodne na granicu doputovao 38-godišnji državljanin Srbije koji je u vozilu pokušao u Hrvatsku prošvercati nekoliko desetaka kutija raznih cigareta.

I do godine dana zatvora

Prema Kaznenom zakonu, "tko neovlašteno kupuje, prodaje, prenosi ili razmjenjuje predmete ili robu čiji je promet zabranjen ili ograničen, ako time nije počinjeno neko drugo kazneno djelo za koje je propisana teža kazna, kaznit će se kaznom zatvora do jedne godine". Predmeti i roba iz nedopuštene trgovine pri tome će se oduzeti.

Hrana i triput jeftinija

Visoke cijene hrane i duhanskih proizvoda u Hrvatskoj glavni su motiv odlaska hrvatskih građana u šoping u Srbiju.

Kulen može kupiti već za 36 kuna po kilogramu, a u Hrvatskoj stoji oko 150 kuna po kilogramu. Oko 35 kuna cijena je i kobasica u Srbiji, a domaća suha slanina može se kupiti već za 39 kuna po kilogramu. Dodatak jelima za pripremu sarme, čobanca, fiša i sličnog u Hrvatskoj stoji najmanje šest kuna, a u Srbiji - dvije kune. Za kilogram Vegete u susjednoj je državi potrebno izdvojiti 22 kune, a cijene gotovih juha najviše su pet kuna.

Kilogram mljevene crvene paprike u Srbiji može se kupiti za 40 kuna, a u Hrvatskoj za čak trostruko više - 120 kuna. Tako se i ne treba čuditi što je u studenome prošle godine 51-godišnji Hrvat, opet na granici kod Erduta, iz Srbije pokušao prošvercati nekoliko kilograma takve paprike.

Isplativi alkohol

Litra 90-postotnog alkohola u Srbiji stoji 13 kuna, a u Hrvatskoj stotinjak. Taj se alkohol koristi u ljetnim mjesecima za pripremu raznih likera, pa je tako i 56-godišnji Hrvat u srpnju 2015. pokušao prenijeti, i opet na granici kod Erduta, nekoliko desetaka litara etilnog alkohola. Umjesto s tim alkoholom domaće likere moguće je pripremiti i s rakijom, no njezina je cijena u Hrvatskoj također višestruko viša od cijene u Srbiji. Za šteku cigareta u susjednoj državi treba izdvojiti oko 100 kuna, a u Hrvatskoj i više nego dvostruko.

Glas Slavonije