Što možete uraditi kada vas nemarni vozač 'okupa' od glave do pete?

auto u lokvi
... zadržati i bijeli prekrivač. Zahvaljujući neravnim cestama i mnogobrojnim rupama na kolovozu, pješaci postaju glavne mete nemarnih vozača koji će ih, svjesno ili ne, "okupati" bljuzgavicom.

U ovim kišnim razdobljima osim problema koje vozači imaju zbog gužve na cestama, muku muče i pješaci, ali s drugim problemima. Oni često poslije prolaska vozila u blizini ostanu mokri kao da su izašli ispod tuša, a ne znaju da vozača koji ih je "okupao" mogu prijaviti policiji.

Suvada Kuldija, glasnogovornica MUP Sarajevske županije, objasnila je za Faktor.ba da prema Zakonu o osnovama sigurnosti prometu na putevima u BiH vozač može snositi posljednice zbog ugrožavanja pješaka.

- Prema članu 112 (stav 4) Zakona o osnovama sigurnosti prometa na putevima BiH, vozač koji se kreće po mokrom kolovozu u naselju dužan je da prilagodi brzinu kretanja vozila tako da izbjegne prskanje pješaka koji se kreću ivicom kolovoza ili trotoara. Sankcija za nepoštivanje zakona iznosi 30 KM - kaže Kuldija.

To znači da oštećeni pješači trebaju zapamtiti registarsku tablicu vozača te se javiti policiji putem telefona ili otići u najbližu policijsku postaju, gdje će policijski službenici provjeriti i utvrditi o kojem se vozaču radi.