Što kod pasa povećava šansu od toplotnog udara?

pas

Genetski problemi

Psi koji imaju probleme s disajnim putevima ili disanjem generalno skloniji su toplotnom udaru. Treba obratiti pažnju i na one sa spljoštenim njuškama, kao i male pasmine. Psi dahću kad im je vruće, pa ako ne mogu normalno dišu, ne mogu efikasno da spuste tjelesnu temperaturu.

On koji boluju od alergijskih problema ili onih od kojih im se disajni putevi stanjuju, također su u posebnoj opasnosti.

Nedostatak pripreme

Psi obožavaju aktivnost, pa će, kad za to dobiju priliku, potrčati ‘kao ludi' i pokušati da nadoknade nedostatak kretanja koliko mogu, ali valja imati na umu da ljubimci koji se nisu dovoljno kretali mogu da pretjeraju s ludovanjem.

Slaba samokontrola ljubimca i manjak nadzora vlasnika mogu da dovedu do toplotnog udara. Vlasnici bi svoje pse trebalo redovno da šetaju i pruže im dovoljno fizičke aktivnosti cijele godine, kako ih ljeto ne bi dočekalo nespremne.

Još jedna važna stvar je dobro poznavati svog psa i znakove pojačanog fizičkog umora i rasta tjelesne temperature kao što su pojačano balavljenje, glasno dahtanje i promjena boje desni u jarkocrvenu.

Nedostatak vode i hladovina

Najvažnija stvar koju vlasnici ljeti moraju da pružaju svojim ljubimcima je mjesto u hladovini i izvor vode. Te osnovne stvari će sačuvati psa od toplotnog udara. Problemi s kilogramima i gustim krznom Punački i debeli psi, ili oni koji imaju izuzetno gusto krzno slabije gube tjelesnu toplotu pa će brže pokleknuti na vrućini.

Sloj masnog tkiva može da spriječiti efikasno spuštanje tjelesne temperature, baš kao i gusto krzno.

Ostavljanje ljubimca na pogrešnom mjestu

Iako se ovo često ponavlja, svejedno bi trebalo još jednom naglasiti - nikad ne ostavljajte živo biće zatvoreno u automobilu tijekom vrućina. Temperatura u vozilu može da poraste značajno iznad one napolju.

Dnevni avaz