Što kada dijete ne želi u krevet?

spavanje
... kako bi bila puna elana, zdrava i nerazdražljiva. Evo nekih od savjeta kako možete na lakši način djecu da naučite spavanju.

1. Prioritet

Dijete uvijek stavljajte u isto vrijeme u krevet i uvijek u isto vrijeme ga budite, pa čak i vikendima. Dijete ujutru budite polako, i ne dozvoljavajte mu da drijema preko dana.

2. Suočite se s problemima

Neki od problema sa spavanjem su problemi uspavljivanja djeteta, hrkanje, buđenje tijekom noći, odugovlačenje i opiranje da se ode u krevet, otežano disanje tijekom sna. Ovi problemi se odražavaju u tijeku dana na ponašanje djeteta. Ukoliko je vaše dijete umorno, pospano i razdražljivo, ne bi bilo loše da posjetite liječnika.

3. Rutina

Djeca vole rutinu. Poželjno je djetetu pred spavanje čitati priče, tako će dijete krevet vezivati za dobra osjećanja i davati mu simboliku sigurnosti.

4. Sobni uvijeti

Sobna temperatura mora biti adekvatna, soba u kojoj dijete spava bi trebalo da bude topla. Poželjno je da kada dijete legne bude tamna i da se ne čuje nekakva buka.

5. Igračka

Poželjno je da dijete spava sa nekom igračkom koja mu je draga, jer ona za njega simbolizuje sigurnost, piše b92.net.

Ukoliko vaše dijete ustane nakon što ste ga smjestili u krevet, nemojte da reagirate, samo ga dohvatite za ruku i vodite ga nazad u krevet. Ukoliko krenete da ga korite što je ustalo, vi mu samo odlažete vrijeme za krevet - a to je ono što ono želi. I nikako nemojte da popuštate, jer sjetite se, rutina je jako važna.