ST!llness – Prvi put u Centralnoj Bosni

glazba

Na svom prvom nastupu u Centralnoj Bosni obećavaju pravu energetski bombu. Njihov koncert nikako ne smijete propustiti. Stillness je pripremio molotovljev koktel hip-hop-a, reggae-a, drum'n'bass-a i HC distorzija koji sa pjevanim i rap vokalima prodire u podsvijest i najzagriženijim skepticima.

„Mi ćemo dati sve od sebe i biti na plafonu i zraku cijelo vrijeme, sve ostalo ovisi od ljudi" kaže Yuri koje je jedan od osnivaća benda St!llness.

Sve je počelo negdje krajem 98. Yuri i Papi ( sada već bivši član) upoznali su se u jednoj od splitskih gimnazija i osnovali tvrdi hip-hop dvojac ST!llness. Svoj prvi underground single „Fala" izbacili su početkom 2000. godine. Pjesma je odlično prošla kod ljubitelja domaćeg hip-hop-a zahvaljujući renomiranoj underground stranici H3S i odličnom beatu koji je napravio Shot (Elemental). Nedugo zatim snimljena je i „Zar se ovo život zove", pjesma poznata kao prva u Hrvata s tematikom sindroma narodnjaka. U njoj su korišteni prvi semplovi takve vrste. Nakon tih dviju stvari slijedi rad u kućnim studijima te izbacvanje još par undergorund stvari.

2003. godine, Yurijevom inicijativom izlazi prva splitska Hip-hop kompilacija «devaSTacija» na kojoj se Papi s par odličnih verse-ova oprašta od ozbiljnog bavljenja glazbom, pa u ST!llnessu ostaje samo Yuri. Inače na toj kompilaciji su prisutni svi koji su se u to vrijeme aktivno bavili Hip-hopom u Splitu: TBF, Dhirtee III Ratz, Nebu i Drugi (danas u projektu Dječaci), Renamed One, Rapresija (danas Edip Mamu), Defekt.

Ime Yurijevog projekta se ne mijenja jer ono označava već postavljeni cilj (ideju) no stil glazbe doživljava jedan oblik evolucije. Tekstovi ostaju isti: s jedne strane žestoki, angažirani i onako punk-banalni, a s druge strane opet osjećajni i s filozofisjkom dozom. Uspostavom prve petorke live benda se uvelike promijenio način njihove interpretacije. Taj pristup je u jesen 2006. godine doveo bend do potpisivanja profesionalnog ugovora sa izdavačkom kućom MENART.

Nakon objavljivanja debi albuma pod nazivom Sve što znam o životu je... odabrao Đelo Hadžiselimović u srpnju 2007. godine čvrsto se postavljaju unutar scene. Album je sniman u „ELEMENT" studiju kod SHOT-a i Erola (ELEMENTAL). „Dokumentarni audio zapis o individualnim i društvenim vrijednostima, gadostima i kretanjima" (kako sam bend naziva uradak) je dobio jako dobre kritike što glazbenih kritičara, što publike te je svrstan među najbolja hrvatska izdanja u 2007. Njihov molotovljev koktel hip-hop-a, reggae-a, drum'n'bass-a i HC distorzija s pjevanim i rap vokalima prodire u podsvijest i najzagriženijim skepticima.

S albumom je svjetlo dana ugledalo četiri singla sa spotovima u izvedbi Matije Pavlića ( „Banana SpliT" ) te jedan medijski bojkotiran spot („Katarza") u izvedbi Gorana Škofića. U novembru  2009. izlazi njihov drugi studijski album (CD + DVD) pod nazivom: „GLOBALNO ZATUPLJENJE - PAKET ZA PREŽIVLJAVANJE". Sniman je u „KRAMASONIK" studiju kod Hrvoja nikšića (Tobogan, Vještice). Ovim albumom ST!LLNESS, ne samo da potvrđuje svoj status već unapređuje zvuk i svoj pristup stvaranju i muziciranju. Nazivaju ga: „Audio-vizualni komplet recikliran za poticanje razmjene informacija i energije". Njihov izražaj je potkrijepljen likovnim oblikovanjem kompletnog paketa (Goran Škofić po ideji ST!LLNESS-a) i DVD-om u izradi kulturne internet televizije (www.transmeet.tv). Sav likovni i video materijal danas je direktno povezan sa sve češćim vizualnim izvedbama na koncertima (Trip to zion vizuals).

Više informacija o nastupu STillnessa možete pronaći na www.cmf.tnt.ba