Sprintom do moćnih trbušnjaka

trčanje
FUNKCIJA TRBUŠNJAKA

Trbušni mišići se sastoje od poprečnih, ravnih, vanjskih kosih i unutrašnjih kosih mišića. Ravni mišići stomaka se prostiru od karlice do donjih dijelova grudi, dok se kosi trbušni mišići prostiru dijagonalno prema sredini tijela. Poprečni mišići leže ispod unutrašnjih kosih mišića i kruže oko abdomena. Dok trčite u sprintu, svi ovi mišići se aktiviraju, a oni su važni i zbog podrške kičmenom stubu.

AKTIVACIJA DRUGIH MIŠIĆA

Trbušnjaci imaju ulogu stabilizatora tijekom sprinta. Ostali mišići donjeg dijela tijela sudjeluju u pokretu kao primarni pokretači. Veliki pritisak tijekom pokreta je i na gluteusu koji se aktivira usred rada kukova. Zadnja loža je također angažirana tijekom savijanja nogu. Kvadriceps ima ulogu podrške koljenima tijekom trčanja i promjene pravca.

DOBRA FORMA ZA BOLJE REZULTATE

Da biste maksimalno iskoristili efekte sprinta na vaše trbušnjake, potrebno je da budete u dobroj formi. Uvijek gledajte unaprijed, držite ramena ispravljena i pravilno spuštajte stopala na podlogu tijekom samog trčanja. Pomjerajte ruke u laganom i koncentriranom pokretu.

TAJNA SPRINTEVA

Dok radite sprinterska istrčavanja, kombinirate ih u različitom tempu, od umjerenog do maksimalnog. Postoji pravilo da ukoliko trčite sprint od 15 sekundi uzmete pauzu od 30 sekundi. Da biste dodatno aktivirali trbušnjake preporučuju se sprintevi uz brdo, a ako niste ljubitelj trčanja postoje i druge kardio alternative u vidu eliptičnih trenažera, preskakanja užeta i veslanja.

Sprintevi su vrlo intenzivni i zahtjevaju dobro zdravstveno stanje vježbača. Upravo zato se prije ovih zahtjevnih treninga preporučuje odlazak na sistematski pregled. Počnite sa kraćim sprintevima i manjim brojem ponavljanja a zatim postepeno povećavajte brojke kako biste postigli zadovoljavajuću formu.

Mans Health