FOTO  Sport, umjetnost i fer plej trijumfovali na finalu Lino višebojca

Lino višebojac, koprivnica , natjecanja
- Jedna zastava u obliku srca, za cijeli svijet u „Svijetu po mom" Ivora Đerbeza iz Travnika, pobjednika u kategoriji najboljeg literarnog rada Lino višebojca u Bosni i Hercegovini, najbolje oslikava finale desete, jubilarne sezone Lino višebojca. Finalni događaj održan u Koprivnici okupio je najbolje natjecatelje iz 36 škola iz Bosne i Hercegovine i Hrvatske koje su u ovoj školskoj godini sudjelovale u projektu kojeg Podravka podupire radi poticanja školskog sporta, razvijanja sportskih navika kod učenika osnovnih škola, te promocije njihovog kulturnog stvaralaštva.

Sudionici spektakularnog finalnog događaja iz dvanaest osnovnih škola, iz jedanaest gradova Bosne i Hercegovine natjecalo se u rukometu, nogometu, košarci, trčanju i skoku u dalj, a najbolje rezultate ostvarili su djevojčica Lana Memišević iz OŠ Travnik iz Travnika i dječak Igor Šutalo iz OŠ Vladimir Pavlović iz Čapljine.

Posebne nagrade sezone dodijeljene su za apsolutni rekord Lino višebojca sa osvojenih 190 bodova, u svih 268 Lino višebojaca održanih tijekom deset godina Amaru Hadžiću iz OŠ Brčanska Malta iz Tuzle te Mariani Jurković iz OŠ Vladimir Pavlović iz Čapljine i Ani Obrenović OŠ Brčanska Malta iz Tuzle jer su imale najbolje rezultate sezone 2015/2016 u obje zemlje sa po 170 bodova.

Revijalni dio spektakla obogatile su učenice Katoličkog školskog centra Sv. Pavao iz Zenice - Gabrijela Dujak izuzetnom izvedbom skladbe Happy Will Pharella i Džena Sačak prekrasnom i živopisnom izvedbom koreografije Kaljinke. Posebnom ugođaju doprinijeli su navijači iz Brčkog i Tomislavgrada koji su, uz pomoć ureda gradonačelnika ovih gradova, došli pružiti posebnu potporu svojim natjecateljima. Finalu, kao kruni desete sezone koja je uključila više od 14.200 osnovaca, domaćin je bila OŠ Braća Radić iz Koprivnice.

„Euforija svih dvanaest Lino višebojaca koje smo realizirali ove godine u BiH, nestrpljenje i radost tijekom priprema za finale i ova energija koja smo osjetili u dvorani, dokaz su da su projekti koji se rade sa srcem ono najvrijednije što možemo ponuditi kao znak zahvalnosti našim cijenjenim potrošačima u Bosni i Hercegovini. Lino višebojac je „ambasador dobrog srca", kreativnosti, druženja i sportskog duha i tako će biti i dalje," kazala je Mila Zovko, direktorica marketinga Podravke BiH.

Jubilarni Lino višebojac bio je idealna prilika za predstavljanje Lino startasica zajedničkog projekta Podravke i Borova (tvornice obuće). Prve Lino startasice dobit će na poklon svi natjecatelji na finalu, a svi ostali ljubitelji popularnih tenisica uskoro će ih moći naći u prodaji.

Ukupno 14 gradova iz obje zemlje je poslalo svoje navijačke skupine, a pridružili su im se i vrhunski sportaši: Damir Martin, dvostruki svjetski i europski prvak u veslanju i osvajač srebrne olimpijske medalje, Adrian Šemper, vratar FK Dinama, Luka Stepančić koji je s hrvatskom rukometnom reprezentacijiom osvojio brončanu medalju na svjetskom prvenstvu, Sandro Obranović, rukometaš PPD Zagreb i hrvatske rukometne reprezentacije i nekadašanji pobjednik Lino višebojca u svojoj osnovnoj školi, te Ana Nikšić i Ekaterina Nemaškalo - igračice Podravka Vegete i hrvatske rukometne reprezentacije.

Najboljim višebojcima iz Hrvatske i Bosne i Hercegovine pomagali su u osvajanju bodova u rukometu, nogometu, košarci, trčanju i skoku u dalj i potaknuli navijače na sportsko navijanje. Poznati sportaši i sportašice poručili su svoj djeci koliko je važno baviti se sportom ili slobodnim aktivnostima značajnim za zdravo odrastanje. Posebni gosti finala Lino višebojca u Koprivnici bili su Vanna i Dino Miklaužić, pobjednik druge sezone RTL Zvjezdica.

Ovogodišnja, druga po redu bosansko-hercegovačka sezona Lino višebojca uključila je jedanaest gradova i dvanaest škola diljem BiH: Sarajevo, Tomislavgrad, Brčko, Travnik, Bihać, Čapljina, Mostar, Široki Brijeg, Tuzla, Zenica i Banja Luka obuhvativši skoro 10.000 učenika i učenica devetogodišnjeg odnosno osmogodišnjeg obrazovanja.

Kompanija Podravka BiH, uz pokroviteljstvo Federalnog ministarstva obrazovanja, nauke, kulture i sporta, Ministarstva prosvjete i kulture Republike Srpske, sedam županijskih/kantonalnih ministarstava i pedagoških zavoda, te Odjela za predškolsko i osnovno obrazovanje Brčko Distrikta i medijsku podršku Sportskih novosti, organizator je projekta Lino višebojac koji se, u okviru društveno odgovornog djelovanja kompanije, drugu godinu za redom realizirao u BiH, a već deset godina u Hrvatskoj.