Smiju li se čokolada i Nutella držati u hladnjaku?

svjetski dan Nutelle, Nutella, činjenice, proizvodnja, Nutella, Francuska, čokolada, Nutella, hladnjak, uprava za neizravno oporezivanje, Nutella

Isto je i s Nutellom koju kada ostavite neko vrijeme u hladnjaku, poprima potpuno novu teksturu i okus. Praktički je ne možete namazati na šnitu kruha zbog potpuno tvrde teksure, a mogla bi i frcati na sve strane uslijed svojeg novog, krutog stanja, piše Dailymail.

Međutim, postoji jedna iznimka, čokolada s kremastim punjenjem vjerojatno će biti izložena većem riziku od kvarenja, te joj je potrebno hlađenje. Luke Owen, ekspert za čokoladu iz Novog Zelanda, govori kako bi najbolje bilo čokoladu staviti u zatvorenu posudu u hladnjaku na kratko vrijeme kako se ne bi istopila, ali je potom izvaditi na sobnu temperaturu neko vrijeme prije jela. Čokoladu bi trebalo držati između 15°C i 20°C, unutar hladnije sobne temperature. U slučaju da sobna temperatura pređe 28 stupnjeva, onda možete razmisliti o kratkom stavljanju u hladnjak. Morate ju držati podalje od sunčeve svjetlosti, a idealna bi bila hladna ostava ili ormar.

Još jedan razlog za držanje čokolade izvan hladnjaka je nešto što se naziva "šećerni procvat". To se događa kada se čokolada naglo ohladi, a zatim izloži toplijem zraku, što uzrokuje kondenzaciju na površini koja otapa dio šećera. Čokolada će se zatim ponovno kristalizirati, ostavljajući zrnasti, bijeli površinski sloj. Ako vaša kuhinja postane pretopla, dakle preko 28 stupnjeva celzijevih, možete je kratko vrijeme držati u hladnjaku, ali pazite da je čvrsto zamotate u dvostruku vrećicu kako biste spriječili kondenzaciju i kvarenje teksture.

Izvor: vecernji.hr