Smaka svijeta neće biti - 21.12. 2012. vraća se majanski bog rata!

maye smak svijeta, maje, proročanstvo, maye smak svijeta, maje, kalendar, maye smak svijeta, smak, kraj svijeta, smak, maye smak svijeta, svijet, smak svijeta, upozorenje, svijet, smak, smak svijeta, smaknuća, smak svijeta, smak
Zlokoban datum koji se sve češće spominje, 21.12.2011. ne označava kraj svijeta nego prelazak u novu eru, tvrdi njemački stručnjak Sven Grönemeyer, koji radi na dekodiranju famoznog kalendara drevnih Maja, piše javno.hr.

Grönemeyer, koji predaje na australskom Sveučilištu La Trobe, predstavio je svoje zaključke na arheološkom nalazištu Palenke na jugu Meksika, nekoliko dana nakon što je meksički Arheološki institut priopćio da postoji još jedna ploča s hijeroglifima na kojoj se spominje 2012. godina, što je izazvalo novi krug diskusija o eventualnoj propasti svijeta.

Ovaj stručnjak također godinama radi na kamenoj ploči koja je pronađena u Tortugueru u državi Tabasco, prenosi AP.

On tvrdi da svi ti spisi drevnih Maja zapravo opisuju povratak misterioznog majanskog boga Bolon Jokte krajem 13. razdoblja od 400 godina, poznatog kao "Baktuns", koji se završava upravo 21. prosinca 2012. godine.

Maje su, naime, broj 13 smatrali svetim brojem i Grönemeyer tvrdi da nema ničeg apokaliptičnog u tom datumu.

Tekst je isklesan prije 1.300 godina i dio ploče je oštećen zbog čega je posljednji dio gotovo nečitljiv. Fragment je, prema tumačenju Grönemeyera, upozorenje eliti Tortuguera da pripreme zemlju za povratak boga. Bolon Jokte, bog stvaranja i rata, pojavit će se tog dana u svetilištu u Tortugueru.

- Datum ima simboličnu vrijednost jer se vidi kao odraz dana stvaranja. Riječ je o dolasku boga, a ne kraja svijeta - tvrdi on.