Smak svijeta: Svijet koji znamo ide u nepovratni kolaps

maye smak svijeta, maje, proročanstvo, maye smak svijeta, maje, kalendar, maye smak svijeta, smak, kraj svijeta, smak, maye smak svijeta, svijet, smak svijeta, upozorenje, svijet, smak, smak svijeta, smaknuća, smak svijeta, smak
Ne, ne radi se o još jednoj teoriji zavjere koju su zakuhale Maje, ovaj put riječ je o upozorenju koje dolazi iz istraživanja koje potpisuje NASA, piše Metro.

Istraživanje koje je vodio matematičar Safa Motesharri, a financirao Goddardov Centar za svemirske letove, upozorava da je globalna industrijska civilizacija osuđena na katastrofu zbog pretjeranog iskorištavanja Zemljinih resursa.

- Proces uspona i propasti zapravo je ciklus koji se u povijesti neprestano ponavlja - objašnjava se u toj akademskoj studiji koja će se objaviti u časopisu Ecological Economics.

Kombinacija eksploatacije neodrživih resursa, nejednake raspodjele bogatstva i prekomjerne potrošnje resursa mogla bi dovesti do kolapsa industrijskog društva u roku od samo nekoliko desetljeća, kažu znanstvenici NASA-e.

Istraživanje ukazuje na to da čak i napredne civilizacije mogu biti krhke i nestalne, te kao primjer navode Rimsko carstvo.

Obrazac raslojavanja kada je bogatstvo posrijedi, poput sve većih razlika između bogatih i siromašnih te preveliko iskorištavanje postojećih resursa odigralo je važnu ulogu u propastima raznih društava u povijesti.

Pravednije raspodijeliti i manje trošiti resurse, ali i usporiti rast populacije

Da bi se katastrofa spriječila, NASA-ini znanstvenici preporučuju načine kojima bi se mogla uspostaviti pravednija raspodjela resursa, znatno smanjiti pretjerana potrošnja resursa te usporiti rast populacije u svijetu.

 

 

 

Zanimljivo je da su stručnjaci koje je financirala NASA proveli višemjesečno istraživanje i potrošili mnogo novca kako bi zaključili da je teorija koju je u 18. stoljeću izložio engleski demograf i politički ekonomist Thomas Malthus - ispravna.

Podsjetimo, Malthus je ustvrdio da se stanovništvo razmnožava brže nego što raste proizvodnja hrane. Uzlazni hod razmnožavanja čovječanstva ide slijedom geometrijske progresije (1, 2, 4, 8, 16, 32,...), a proizvodnja hrane linijom aritmetičke progresije (1, 2, 3, 4, 5, 6,...), pa su zato ljudi osuđeni na bijedu i siromaštvo ako se ne poduzmu mjere ograničenja porasta stanovništva. Bez tih mjera prirodne nedaće - glad, bolesti, ratovi itd, će prirodnim putem regulirati odnos između rasta populacije i proizvodnje hrane.

Zanimljivo, iako je Malthusova teorija odavno odbačena kao pogrešna, sada se ipak pojavljuju sumnje da bi mogla biti ispravna.