FOTO  Slike dva majmuna umjesto inspektora objavljene ne zvaničnoj stranici Uprave u BiH

Policija nije identificirala hakera koji je u petak ujutro upao na stranice Uprave za inspekcijske poslove Federacije BiH i na taj web sajt postavio slike majmuna, potvrđeno je u Federalnoj upravi policije (FUP).

"Nismo još dobili ni službenu prijavu tako da haker nije identificiran. Vjerovatno će istraga biti pokrenuta nakon prijave i kada bude utvrđeno je li bilo štete i kolika je ta šteta ", kazala je Mersiha Novalić, glasnogovornica FUP-a.

Nepoznati haker je u petak ujutro neovlašteno preuzeo stranica Uprave za inspekcijske poslove FBiH. Svi korisnici koji su otvorili stranice bili su iznenađeni kada su na početnoj stanici vidjeli slike dva majmuna. Jedan čimpanza je plazio jezik dok je drugi bio odjeven u odijelo.

"Poštovani posjetitelji! Dobrodošli na internet stranicu Federalne uprave za inspekcijske poslove . Sad smo 1:1. Pozrdav, 'teleće okice' ", stajalo je ispod slika čimpanzi.

U Federalnoj upravi za inspekcijske poslove ističu da je to prvi napad na njihovu stranicu i da su šokirani postavljenim sadržajem.

"Brzo smo riješili taj problem i uklonili taj neprimjereni sadržaj. Na stranici nije nastala veća šteta. S obzirom na to da imamo sve sadržaje pohranjene iu bekap sustavu nije velika šteta ", kazao je Anis Ajdinović, glasnogovornik Federalne uprave za inspekcijske poslove, istaknuvši da će slučaj naknadno biti prijavljen policiji.

Ajdinović smatra da je haker vjerojatno ranije bio na meti inspektora i da se na ovaj način sveti.

"Ovo je pokušaj narušavanja našeg ugleda. Međutim, nama je ovo ispalo kao pozitivna reklama. U posljednje vrijeme intenzivirali smo rad na terenu i ovo je znak da naši inspektori rade. Vjerovatno smo nekome stali na žulj, te se na ovaj način sveti ", kazao je Ajdinović.

U FUP-u ističu da kazne za ovakve i slične hakerske napade u kojima nije bilo veće štete nisu teško kazneno djelo.

Programeri koji održavaju populane sajtove u BiH ističu da policija nije dovoljno upoznata s ovom problematikom i da ove napade ne shvaća ozbiljno, pišu Nezavisne.