Sir »Zeleni bodul« među deset najboljih u svijetu

Magriž, Obiteljsko poljoprivredno gospodarstvo, Zeleni bodul, sirana, sir
...a uspjeh je tim vredniji uzme li se u obzir da je »Magriž« tamo bio jedini OPG, odnosno mali proizvođač sira.
KORNIĆ » Višekratno nagrađivani kornićarski sirari Vesna i Mirjenko Mrakovčić, vlasnici Obiteljskog poljoprivrednog gospodarstva »Magriž«, u svoju bogatu nisku od čak 70-ak dosad osvojenih zlatnih medalja i šampionskih titula proteklih su dana uključili još nekoliko vrijednih priznanja, koja potvrđuju ono što već dobro znaju svi koji su imali prilike okusiti neki od sireva koje ovi vrijedni otočani proizvode - a to je da iz Magriža izlaze jednostavno vrhunski sirevi. Njihovi tvrdi ovčji sirevi na nedavno održanom Svjetskom prvenstvu sirara u Madisonu, u američkoj državi Wisconsin, uvršteni su u sam vrh svjetskog sirarstva. Koliko se sir Mrakovčićevih dojmio tamošnjih kušača, najbolje potvrđuje podatak kako je njihov ondje prezentirani tvrdi ovčji sir »Zeleni bodul« ocijenjen s čak 99,65 od maksimalno mogućih stotinu bodova. - Zeleni bodul naš je prokušani proizvod, sir koji po sad već tradicionalnoj recepturi spravljamo uz pomoć kontroliranog postupka organoleptičke dorade, odnosno njegova dozrijevanja u ružmarinu, otkriva nam Vesna Mrakovčić, autorica nekoliko patentima zaštićenih sireva poput »Črnog bodula« koji, po njenom inventivnom receptu, nastaje dozrijevanjem u orahovom lišću.
Uz bok gigantima

Izuzetan, može se reći čak i planetarni uspjeh kornićarskih sireva, objašnjavaju nam Mrakovčići, još je vredniji uzme li se u obzir činjenica da je sir »Magriža« na svjetskom prvenstvu sireva bio jedini proizvod nekog obiteljskog poljoprivrednog gospodarstva, dakle malog proizvođača čiji su sirevi ondje konkurirali proizvodima koje su pred ocjenjivače podastrli neki od najvećih i najpoznatijih svjetskih proizvođača sirnih delicija. Uzimajući u obzir bodove koje su, u kategoriji u kojoj smo se natjecali, ondje osvojili drugi proizvođači, proizlazi da je po kušačima i ocjenjivačima tog prestižnog događanja naš Zeleni bodul uvršten u krug deset najboljih i najkvalitetnijih tvrdih sireva u svijetu, riječi su kojima je rezimirao netom iz SAD-a pristiglu »bodovnu potvrdu« ponosni Mirjenko Mrakovčić. Doznali smo kako ovogodišnji uspjeh krčkih sirara nije njihov prvi prekomorski »bljesak« jer je i lani, tada njihov »obični« Krčki sir, na istoj svjetskoj smotri zauzeo vrlo visoko, sedmo mjesto u kategoriji tvrdih sireva.
Nagrada »Eko oko«

Kako naglašavaju Vesna i Mirjenko Mrakovčić, to nije jedina dobra vijest koja ih je proteklih dana obradovala. - Na nedavno zaključenom 10. mediteranskom sajmu zdrave hrane i ljekovotog bilja održanom u Dubrovniku, sirevi OPG-a Magriž nagrađeni su posebnom nagradom nazvanom »Eko oko«, i to kao najbolji ondje predstavljeni proizvodi u kategoriji sireva. Iako smo odavno prestali brojiti medalje i priznanja, svaka nas nova nagrada razveseli jer pokazuje da ljudi prepoznaju, cijene i vrednuju ono što radimo, naglašava Vesna Mrakovčić, dodajući kako je na spomenutom dubrovačkom sajmu svoje najreprezentativnije sireve predstavilo 30-ak iskusnih sirara iz cijele Hrvatske. Ondje smo se predstavili sa svim našim sirevima - tradicionalnim Krčkim sirom, ali i Zelenim te Črnim bodulom, kao i sirom kojeg proizvodimo njegovim dozrijevanjem u kadulji i smilju. Ponosni smo i našim sirom koji zrije u komini masline, rekla je naša sugovornica koja je, između svojih ostalih postignuća, vlasnica nekoliko patenata organoleptičke dorade ovčjih sireva.

Kapaciteti sirane i pašnjaka postali ograničavajući faktor

Ovčarstvom i proizvodnjom sira Mirjenko i Vesna bave se profesionalno već 15-ak godina, a toliko njihov rad i nastojanja unapređenja proizvodno-tehnoloških procesa prate i kontroliraju domaći sirarski stručnjaci. - Kapaciteti naše kućne mini sirane odavno su postali ograničavajući faktor, jednako kao što nas već dugo ograničava i u daljnjem razvoju sputava manjak površina nužnih za ispašu ovaca. Proizvodnju bismo bez ikakvih problema s plasmanom mogli vrlo lako uvećati za nekoliko puta, samo kad bismo napokon riješili pitanje nedostajućih pašnjaka, odnosno zemljišta bez kojeg nam, unatoč višegodišnjim razgovorima s predstavnicima mjerodavog ministarstva, nema naprijed, zaključio je Mrakovčić, u čijoj se glavi već godinama roje zanimljive ideje vezane uz razvoj proizvodno-ugostiteljskog kompleksa, gospodarstva koje bi, osim veće proizvodnje, omogućilo i bolju tržišnu prezentaciju njihovih sirarskih aduta.


novilist.hr