Siječanj je najsiromašniji i najduži mjesec u godini

UNESCO, mediteranska prehrana, Hrvatsko ministarstvo kulture, Registar kulturnih dobara RH, blagdani, debljanje, blagdan, siječanj, mjesec, hrana, mit, stručnjaci, hrana za jelo, trovanje, hrana, zdravlje, štetnost, hrana, gušterača, popis, kolesterol, zdravlje, kolesterol, zdravlje
Sada kad smo proslavili Božić u krugu najmilijih, odmotali sve darove, pozdravili se sa starom i dočekali Novu godinu, čestitali i izljubili se i s bližnjima, ali i onima koji nam i nisu baš bliski, sada kad su kolači i sarma pojedeni, kada smo dobili po koji kilogram više, treba se vratiti u svakodnevnu rutinu.
Postblagdanski sindrom

Nakon burnih blagdana nastaju problemi zvani "poslijeblagdanski sindrom", koji pogađa velik broj ljudi diljem svijeta. Pitanje je, kako izdržati do kraja siječnja?

Nadolazeća siječanjska depresija je uzrokovana povratkom realnosti, poslu, odnosno suočavanju s računima, koji pristižu na naplatu, što je za mnoge zapravo prava noćna mora. Gotovo je nevjerojatno da ni ove godine, unatoč upozorenja Crkve, kao ni već standardne analize o potrošnji bez pokrića, upute nisu imale učinka. Živjeli smo u ozračju naglašenog kupovanja stvari po svaku cijenu.

Nakon blagdanskog obilja na stolu, ostaju prazni džepovi, a siječanj je uobičajeno najduži mjesec u godini. S epitetom "najdužeg mjeseca" u godini siječanj je poslovično najsiromašniji, jednostavno mjesec bez velikih očekivanja. Ali, to je i mjesec novih odluka.

Trošilo se nemilice i još će se trošiti ova dva-tri dana. - Ako se cijelu godinu mora misliti na to koliko se troši, barem se nekoliko blagdanskih dana mali čovjek opusti i prepusti ambijentu blagdana. Ono što ga posebno veseli za blagdane zasigurno je, između ostaloga, upravo bogat jelovnik koji su se vrijedno spremali i po nekoliko dana uoči blagdana. Janjci, odojci, sarme, razni prilozi i salate, kolači i dobra kapljica, osim što da bi ukućani i gosti bili zadovoljni zahtijevaju kulinarsko umijeće, moraju prije svega biti kupljeni na tržnici, u mesnici i trgovinama. Tako se za blagdanski jelovnik mobilizira cijela vojska potrošača i pozamašna svota novca. Ukupan iznos nabrojenog doseže iznos od više stotina maraka, stoga nije iznenađujuće što baš prosinac siječnju oduzme "čitavo malo bogatstvo".


Kako preživjeti siječanj

Većini sada ostaje misao hoće li moći vratiti dugove? Kao i lani, prigovarate sebi zašto ste sebi opet dopustili nekontrolirano razbacivanje novca. Opet obećate da se idućeg prosinca nećete ponašati kao pijani milijarder, ali već unaprijed znate da to neće biti tako i da ćete svejedno "peglati" karticu do iznemoglosti, tako da vas i to dodatno oneraspoložuje. Nije se lako nositi s činjenicom da već ovog siječnja znate da ćete idućeg siječnja opet biti u minusu!

Jedina dobra stvar su rasprodaje, ali budući da nemamo novca, nema ni kupovine. Nije li to bezvezni početak godine?

Zbog siječnja vam ni veljača ne izgleda kao neki mjesec u kojem bi mogli imati više sreće. Ali barem kraće traje. Sreće je što nije prijestupna godina i veljača će trajati samo 28 dana.

Večernji list