Šest najopasnijih stvari koje nosite u svojoj torbici

torbica, žene, opasnost, oprez, ženska torba, torbica, torbice, mjesto bakterija, leglo bakterija
Mobitel, balzam za usne, gez za dezinfekciju...Naučite kako smanjiti rizike za narušavanje zdravlja.

Opasnost: Mobitel

Iako mobiteli nisu službeno povezani s bolestima, ono što sada znamo prilično je uznemirujuće. Međunarodna agencija za istraživanje raka navodi elektromagnetske aktivnosti iz mobitela kao moguće karcinogene, a in-vitro pokusi na Sveučilištu Gazi u Turskoj pokazali su da određene razine zračenja mobitela učetverostručuje rast stanica raka grudi te utrostručuje smrt sperme. I vaš mozak bi mogao biti u opasnosti. Samo 50 minuta korištenja mobitela uzrokuje značajan porast glukoze u mozgu u izloženom području. Povišena glukoza u mozgu povezana je s Alzheimerovom bolešću.

Savjet: Reducirajte izloženost tako što ćete umjesto poziva češće slati poruke. Kada razgovarate, držite mobitel barem par centimetara udaljen od uha ili koristite speaker. Kada mobitel ne koristite, držite ga u torbi, ne u krilu, grudnjaku ili džepu.

Opasnost: Gel za dezinfekciju ruku

Mislite da će vam zamijeniti vodu i sapun? Sjajno. Budite svjesni da na ruke stavljate banzalkonijev klorid - aktivni sastojak, čest u gelovima za dezinfekciju ruku. Riječ je o astmogenu, obitelji spojeva koji mogu uzrokovati astmu i kod zdravih ljudi.

Savjet: Da biste izbjegli benzalkonijev klorid potražite gel koji nije na bazi alkohola te bez sintetičkih boja i mirisa. Većina boja i mirisa su bezopasni, ali također mogu izazvati alergijske reakcije na osjetljivoj koži.

Opasnost: Balzam za usne
Mnogi popularni balzami još uvijek sadrže parabene, za koje je poznato da remete ravnotežu hormona te petrolej, koji može biti kontaminiran ugljikovodicima, a oni oštećuju živčani sustav nakon duže izloženosti. Drugi čest anti-aging sastojak, retinol palmitat, može proizvesti potencijalno kancerogene spojeve kada je izložen svjetlosti.

Savjet: Potražite balzam bez parabena, petroleja, retinol palmitata, sintetičkih mirisa.

Opasnost: Papirnati računi

Možda izgledaju nevino, ali računi su puni Bisfenola A (BPA). Štoviše, među tri najveća izvora BPA su papirnati računi. A dirajući ih prstima vrlo ih lako možete unijeti u tijelo preko kože. BPA povezuju s pretilošću i dijabetesom, rakom i neplodnošću.

Savjet: S obzirom na važeći zakon i račun uvijek morate uzeti sa sobom, jedini je način da nakon diranja računa dobro operete ruke. Račune držite u posebnom spremniku i nemojte ih držati razbacane po torbi.

Opasnost: Plastične boce za vodu

Pijenje vode je dobra navika, ali morate biti svjesni da su limenke i plastične boce veliki izvori BPA. Iz puno njih je izbačen, ali oni koji na boci sadrže oznaku 7, još uvijek ga sadrže.

Savjet: Na tržištu postoji puno spremnika bez BPA. Da biste bili sigurni, potpuno odbacite plastiku i koristite boce od stakla ili nehrđajućeg čelika, koji prilikom izlaganja visokim temperaturama neće otpuštati štetnu kemikaliju u vaše piće.

Opasnost: Parfemi

Kompanije za proizvodnju parfema zaštićene su u smisli da ne moraju navoditi tajne sastojke koje stavljaju u parfem. A to može biti problem ako imate problema s alergijama, jer je moguće da parfem ima upravo onaj sastojak koji vama ne odgovara. Što je još gore, neki od sastojaka mogu biti stvarno štetni za zdravlje. Flatali, primjerice, blokiraju muške spolne hormone, i povezani su s neplodnoću kod muškaraca i urođenim manama muških fetusa kod majki s visokim razinama flatala.

Savjet: Koristite organske mirise na prirodnoj bazi. Ako ne možete bez sintetičkih parfema, svakako ih izbjegavajte u trudnoći.