Selo na Siciliji besplatno dijeli kuće strancima!

selo na siciliji

... oronule, a u nekima već generacijama niko ne živi.

Ipak, do sada je već više od 100 kuća poklonjeno ili prodato po nižoj cijeni od tržišne. "Ganđi je previše daleko od mora da bi bio atraktivan za turiste", objašnjava za britanski "Daily telegraf" Đuzepe Ferarelo, gradonačelnik ovog mjesta. Ganđi je tokom 50-ih godina prošlog vijeka imao 16.000 stanovnika, a danas tu živi svega 7.000 ljudi. Inicijativa za poklanjanje kuća je, prema riječima gradonačelnika, "pokrenula mehanizam ranije nepojmljiv u gradu centralne Sicilije", gdje mjesta postaju sve manje naseljena zbog nedostatka privredne perspektive u toj regiji.

"Periodični valovi emigracije iz Ganđija započeli su krajem 19. ij, manje zbog siromaštva kojeg je oduvijek bilo u tim planinama, a više zbog agenata transatlantskih putovanja koji su lokalcima obećavali bolji život u Americi", navodi Marčelo Saija, direktor mreže muzeja posvećenih emigraciji sa Sicilije.

Novi pristup problemu depopulacije u Ganđiju donio je priliku za rad lokalnim građevinskim radnicima i trgovcima i pojačao turizam. Mnoge obitelji su u Ganđiju živjele u nečemu što se naziva paljalore, strukturama nalik na toranj tipičnim za taj grad. Na zemlji pokrivenoj slamom tu su bili smješteni magarci, kokoške i koze čuvane su na međukatu, a na vrhu je živjela obitelj.

Upravo ove strukture su među onima koje su ponudile gradske vlasti, koje su zapravo bile neka vrsta agenata za nekretnine, a vlasnici kuća su odlučivali da li će ih dati besplatno ili po nominalnoj cijeni. Britanski web stranica shelteroffshore.com ipak upozorava potencijalne investitore da prvo sa odvjetnikom provjere vlasničku strukturu jer su kuće generacijama prelazile iz ruke u ruku i moglo bi da bude skrivenih troškova. "Sicilija nije za svakoga", navodi ta web stranica, a prenosi Blic.