Šefovi Cose Nostre su jako bijesni, ali ja se ne bojim

toto
Otac Ciotti (69) osnivač je Libere (Slobodna), krovne organizacije 450 zadruga koje upravljaju imovinom zaplijenjenom mafiji. Proizvode i prodaju, primjerice, maslinovo ulje iz maslinika zasađenih na zemlji koja je nekad bila u rukama kriminalaca.

"Uzimamo im plodove njihove moći i nasilja", rekao je Ciotti na sastanku sa stranim novinarima u Rimu. Zatvoreni mafijaši stvarno su bijesni zbog toga, dodao je.

Talijanska La Repubblica objavila je u ponedjeljak da je Ciotti meta broj jedan talijanskim mafijašima. Iz zatvora mu prijetnje šalje i sam Toto Riina.

"Ne bojim se", rekao je Ciotti, koji živi pod policijskom zaštitom četvrt stoljeća i na prijetnje je navikao.

"Toto Riina se ne bi trebao zamarati, moje ubojstvo nije toga vrijedno", kaže svećenik, naglašavajući kako bi i bez njega Libera i dalje predstavljala "divan svijet, nastao iz strasti, obaveza i odgovornosti".

Jedan od najvećih upjeha Libere bilo je pretvaranje Riinine luksuzne vile u zloglasnom mafijaškom gradu Corleoneu u policijsku postaju. "Mislim da nema policijske stanice s tako lijepim mramorom", smije se Ciotti.

Svećenik kaže da papa Franjo pomaže njegovoj borbi. Papa se sastao s predstavnicima Libere u ožujku i ekskomunicirao talijanske mafijaške organizacije u lipnju, ali Ciotti upozorava na dugu spregu s crkvom i državom.

"Mafija je kao druga crkva, gdje se Oče naš zamijeni s Kume naš", kaže Ciotti. "I danas imamo svećenika koji navijaju za drugu stranu", dodaje.

Libera pristišće talijansku vladu da ubrza proceduru zapljene mafijaške imovine i postroži zakone protiv pranja novca i drugog financijskog kriminala u kojem su 'mafiosi' vrlo vješti.

Ciotti odmahuje rukom na pitanje je li premijer Matteo Renzi bio loše savjetovan kad je na pitanju političkih reformi pristao surađivati s oporbenim liderom Silviom Berlusconijem, čija je desna ruka ove godine zatvorena zbog suradnje s mafijom.

"Problem nije u tom čovjeku ili njegovim prijateljima, problem je u ljudima koji podržavaju njega ili njegove prijatelje", tvrdi Ciotti. "Najveće zlo ne dolazi od onih koji čine zlo, nego od onih koji ih gledaju i to im dopuštaju", zaključio je.

HINA