Sedam stvari koje nikako ne biste trebali kupovati nove

Amerikanci su izračunali da na rabljenu robu godišnje potroše 13 milijardi dolara i na taj način uštede gomilu novca.

U nastavku je sedam stvari (kategorija proizvoda) koje je po izboru FinanceYahooa preporučljivo kupovati polovne.

Automobili
Ako niste jedni od onih koji isključivo žele voziti novi automobil iz salona, razmislite o polovnom. Dobro je poznato da u prvih pet godina vrijednost automobila jako pada. Ukoliko je dobro održavan i servisiran razlika između onog starog par godina i onog sasvim novog ne bi trebala biti velika. Naravno, rabljeni automobil najpametnije je kupovati kod ovlaštenog prodavača. Danas je na tržištu puno rabljenih vozila u vlasništvu leasing kuća, koje se nude po povoljnim cijenama.

Dizajnirana odjeća
Ako ste jedna od onih koja uvijek izgleda kao "djevojka od milijun dolara" i ako ne možete bez krpica s potpisom, potražite odjeću omiljenih dizajnera po specijaliziranim portalima poput SnobSwapa, Karma Couturea, pa čak i eBaya. Cijene mogu biti niže i do 70 posto u odnosu na one u trgovinama. Na jednom od tih portala primjerice Pradina haljina, koja u trgovini stoji 750 dolara, prodaje se za svega 200 dolara.

Nakit
Ako izuzmemo činjenicu da može imati sentimentalnu vrijednost, kupovanje skupog nakita i nije najbolja investicija. Njegova vrijednost već u prvog godini može pasti za deset posto, i to u prvom redu zbog velike trgovačke marže. Satovima vrijednost pada malo sporije. Ukoliko ste u potrazi za novim komadom nakita, "proguglajte" specijalizirane portale a sigurno bi se zanimljivi primjerci mogli pronaći i na buvljacima. Zbog neimaštine sve više ljudi, nažalost, rasprodaje obiteljsko blago.

Oprema za rekreaciju
Rabljena oprema za kampiranje ili alpinistička oprema može se naći po povoljnim cijenama na online oglasima ili specijaliziranim portalima. Puno novca ćete uštedjeti ako kupite rabljeni jet ski, gliser ili brodicu. Kao što je slučaj kod automobila, vrijednost im jako pada u prvim godinama korištenja.

Sprave za vježbane
Mnogi ljudi požele doma poraditi na formi, a onda kad kupe primjerice sobni bicikl, vrlo brzo shvate da za to nemaju vremena. Provjerite, oglasi su prepuni sprava za vježbanje.

Knjige, DVD-i, video igrice
Ako nisu novi hitovi, knjige koje želite čitati najbolje je potražiti po antikvarijatima. Korištene, a zanimljive DVD-e i video igrice možete pronaći po oglasima, a ima i specijaliziranih portala i trgovina.

Muzički instrumenti
Povoljni rabljeni muzički instrumenti i oprema mogu se naći po oglasima.