Sedam savjeta kako preživjeti Uskrs bez gomilanja kilograma

dorucak

Kako ove godine ne bi pretjerala i u tom kratkom vremenu nabacila neželjene kilograme, miss7.24sata.hr donosi sedam savjeta uz koje ćeš to izbjeći.

Otkrij ih u nastavku teksta:

1. Izbjegavaj hranu kad nisi gladna Dobro je poznato da se tijekom blagdanskih dana obroci samo izmjenjuju i tek što pojedemo ručak uz pripadajući desert, već je na stolu nešto novo - i tako u krug! Što onda učiniti? Rješenje je vrlo jednostavno - ne moraš jesti kad drugi jedu i isprobavati sve što ti je ponuđeno. Drugim riječima, osvijesti koliko hrane ti je dovoljno i jedi samo kada si gladna. Osim što ćeš tako izbjeći prejedanje i osjećaj umora koji dolazi s tim, to će se pozitivno odraziti na tvoje kilograme.

2. Jedi što sporije Kako bi izbjegla gomilanje neželjenih kilograma, svoje obroke konzumiraj što sporije. Naime, od trenutka kada počneš jesti, potrebno je oko 20 minuta da tvoj mozak pošalje signale sitosti. Osim toga, brojna istraživanja pokazala su da se brzom konzumacijom unosi znatno veća količina hrane od neophodne, kao i da brza konzumacija hrane može dovesti do povećanja rizika za razvoj dijabetesa tipa 2. Imaj to na umu pri svakom obroku, ne samo za vrijeme Uskrsa.

3. Nađi vremena za fizičku aktivnost Ok, ne kažemo da na Uskrs trebaš odraditi kvalitetan trening, ali svakako ti preporučujemo da ovih dana nađeš vremena za umjerenu fizičku aktivnost. Dovoljno je odvojiti 15 do 20 minuta za izvođenje neke jutarnje vježbanje ili jednostavno malo prošetati, u društvu ukućana ili psa ako ga imaš. Osim što će ti to oduzeti jako malo vremena, vrlo učinkovito će potaknuti tvoje tijelo na brže sagorijevanje kalorija tijekom cijeloga dana.

4. Izbjegavaj alkohol Usprkos tome što se ispijanje alkoholnih pića uglavnom više veže uz božićne i novogodišnje blagdane, dobro je podsjetiti na kalorije koje dolaze upravo od alkohola. Alkoholna pića krcata su neželjenim kalorijama, a samo jedna čaša koktela s dodanim sokom čini gotovo trećinu kalorija koje bi smjela konzumirati u danu. Ako si baš poželiš priuštiti pokoje piće, kombiniraj ga s običnom ili mineralnom vodom i vodi računa o tome da nakon svakog popijenog koktela popiješ i čašu vode.

5. Uz svaki obrok pij mineralnu vodu Prirodna mineralna voda idealan je izbor uz svaki obrok jer bogatstvom svojih minerala povećava nutritivnu vrijednost obroka i s njom u organizam nećeš unijeti dodatne kalorije. A upravo su kalorije ono što želimo izbjeći, zar ne? Uz to, mineralna voda se u kombinaciji s mjehurićima ugljičnog dioksida pokazala djelotvornom i u stimulaciji probavnog sustava. Naime, prema studiji objavljenoj u European Journal of Gastroenterology and Hepatology, gazirana mineralna voda može olakšati simptome loše probave i konstipacije ili zatvora. Stoga ne zaboravi na uskrsni stol staviti i bocu Jamnice kako bi je konzumirala uz blagdanske delicije.

6. Povećaj količinu povrća na tanjuru Kako bi uštedjela na kalorijama, na tvom tanjuru trebala bi se nalaziti jedna porcija mesa i malo ugljikohidrata, a ostatak tanjura napuni salatom i niskokaloričnim povrćem kuhanim na pari. Povrće obiluje vitaminima, mineralima i antioksidansima te topivim i netopivim vlaknima koji pomažu u smanjenju razine kolesterola i u sprječavanju konstipacije. Osim toga vlakna daju osjećaj sitosti. Dakle, ako povećaš količinu povrća na tanjuru (posebno salate), manje ćete jesti i na kraju skinuti višak kilograma.

7. Ne traži 'repete' Jasno nam je da mama kuha najbolje na svijetu i da je njezinim blagdanskim specijalitetima jako teško odoljeti, ali svakako pokušaj izbjeći uzimanje duplih obroka. Bilo bi dobro da koristiš manje tanjure koje ćeš napuniti prema gore navedenim uputama i da se ne vraćaš uzimati još dodatne hrane. Ako baš poželiš još nešto pojesti, neka to bude salata ili kuhano povrće.