Sedam komedija u konkurenciji 13. Mostarske liske

Mostarska liska, np mostar
Od prijava iz Bosne i Hercegovine, Srbije, Hrvatske i Slovenije, umjetnički savjet izabrao je njih osam koje će biti u konkurenciji za nagrade. Festival organizira Narodno pozorište Mostar, gdje će sve predstave biti i izvedene.

Festival će biti otvoren 20. travnja u 19.30 sati nastupom R'n'R VOD Acoustic Tria u sastavu: Vjekoslava Raspudić (vox), Orhan Maslo Oha (cajon) i Danijel Raspudić (gitara). Nakon njihovog nastupa, slijedi prva predstava u konkurenciji: "Sumnjivo lice" Branislava Nušića, u režiji Olje Đorđević i izvedbi ansambla Hrvatskog narodnog kazališta Osijek.

Sjajne komedije

Sljedećeg dana, 21. travnja, bit će izvedena predstava iz Rijeke: nastupa RI teatar Rijeka s predstavom "Hetero parada" u režiji Bojana Lakoša. Dan poslije, 22. travnja, rezerviran za nastup Narodnog pozorišta Republike Srpske iz Banja Luke s predstavom "Urnebesna tragedija" Dušana Kovačevića u režiji Milice Kralj. Predstava "Teferič" po tekstu Dževada Karahasana i u režiji Aleša Kurta, bit će izvedena 23. travnja. Predstavu igra ansambl Kamernog teatra 55 iz Sarajeva i jedna je od najnagrađivanijih bosanskohercegovačkih predstava u protekloj godini. Nakon toga slijede dvije predstave koje je režirao Admir Glamočak iz Sarajeva. Predstava domaćina, Narodnog pozorišta Mostar, "Hotel Plaza" Neila Simona bit će izvedena u konkurenciji festivala 24. travnja.

Idućeg dana, 25. travnja, na programu je "Buba u uhu" Georgesa Feydeaua u produkciji Narodnog pozorišta Sarajevo.

"Dame biraju" za kraj

Zadnji dan natjecateljskog dijela (26. travnja) nastupa Knjaževsko-srpski teatar iz Kragujevca s izvrsnom komedijom "Jelisavetini ljubavni jadi zbog molera" autora Milana Jelića u režiji Marka Misirače. Stručni žiri 13. međunarodnog festivala komedije "Mostarska liska 2016" čine glumica Jasna Diklić koja će i predsjedavati žirijem; mlada bosanskogercegovačka redateljica Mirela Trepanić, te producent, autor, povjesničar i kazališni radnik Nihad Kreševljaković. Festival će biti zatvoren 27. travnja ceremonijom dodjele nagrada i hit komedijom "Dame biraju" Altteatra iz Sarajeva koja se igra van konkurencije i u čast nagrađenima a cijena ulaznice za sve prestave je 10 KM.

Nagrade

Nagrade Festivala dodjeljuje Stručni žiri i Žiri publike, i to:

Velika liska - Grand Prix Festivala, nagrada za najbolju predstavu u cjelini;
Velika liska - nagrada za najboljeg glumca Festivala;
Velika liska - nagrada za najbolju glumicu Festivala;
Velika liska/plaketa Ahmet Obradović - nagrada za najbolju režiju;
Velika liska - nagrada za najbolju predstavu po izboru publike;
Mala liska - nagrada za najboljeg glumca ili glumicu večeri.

"Hotel Plaza" 7. travnja

Inače, zbog velikog zanimanje i čestih upita publike o sljedećem terminu igranja predstave "Hotel Plaza", informacija da će predstava biti izvedena Neil Simona u režiji Admira Glamočaka, ista je ponovo uvrštena u repertoar 7. aprila 2016. godine od 20 sati a ulaznice su po još povoljnijoj cijeni od 7 KM.

Koncert Divanhane 28. travnja

Nakon zatvaranja „Mostarske liske 2016", repertoar Narodnog pozorišta Mostar u travnju bit će završen koncertom „Zukva" bosanskohercegovačke muzičke grupe Divanhana. Divanhana izvodi tradicionalnu muziku u novim aranžmanima koji su nastali uz utjecaj jazz, pop i klasične muzike 20. stoljeća. Namjera benda je njegovanje i prezentovanje ne samo urbane tradicionalne muzike Bosne i Hercegovine, već i tradicionalne muzike zemalja Balkana, sa posebnim i pažlijivim osvrtom na sevdalinku. Koncert je planiran za četvrtak, 28. travnja od 19 sati, a cijena ulaznice je 10 KM

DL