FOTO   Schumann i Fauré u izvedbi kvarteta Gallardo, Süssmuth, Cvetkov i Očić

 Samoborska glazbena jesen, samoborska jesen

...samoborskim crkvama i dvorana svirali brojni renomirani svjetski glazbenici. U ovogodišnjem izdanju festivala trebao im se pridružiti violist Felix Schwartz, ali ga je u tome spriječila bolest pa je uskočio violist Rumen Cvetkov, koji je s ovim glazbenicima na Samoborskoj glazbenoj jeseni nastupio prije pet godina. Ovaj argetinsko-hrvatsko-njemačko-bugarski kvartet ponudio je 25. rujna u župnoj crkvi svete Anastazije probrani program: Klavirski kvartet u Es-duru, op. 47 Roberta Schumana i 1. klavirski kvartet u c-molu, op. 15 Gabriela Fauréa.

Schumann je Klavirski kvartet u Es-duru napisao 1842. godine u svoj tzv. komornoj godini stvaralaštva i to za grofa Wielhorskog, odličnog violončelista-amatera. Praizveden je 1844. u Leipzigu, a među izvođačima bila je i Schumannova supruga Clara, pijanistica. Francuski skladatelj Fauré svoj je 1. klavirski kvartet u c-molu počeo skicirati 1876., sljedeće godine se zaručio, ali su nakon samo četiri mjeseca zaruke raskinute pa je vjerojatno razočaran Fauré dovršio skladbu 1879. ugladivši i dio tuge koju su mu donijele te godine. Prerađeni posljednji stavak predstavio je 1884. godine.
Jose Gallardo, Gernot Süssmuth, Rumen Cvetkov i Jelena Očić vrhunski su interpretirali obje skladbe, od nježnih, čeznutljivih, romantičnih dionica do snažnih, energičnih i moćnih tonova te zaslužili dugotrajni pljesak publike.

Na programu 43. Samoborske glazbene jeseni u srijedu, 26. rujna, je večer pobjednika 15. međunarodnog natjecanja mladih glazbenika Ferdo Livadić. Osim što će prosudbeno povjerenstvo proglasiti laureata, nastupit će i prošlogodišnji pobjednik ovog natjecanja pijanist Ivan Vihor. On će uz Cantus Ansambl i dirigenta Berislava Šipuša praizvesti skladbu Spiritus ludens, quasi concertino za klavir i 10 instrumenata Zorana Juranića, posebno pisanu za Samoborsku glazbenu jesen i pobjednika natjecanja Ferdo Livadić. Na repertoaru su još djela Bacha, Debussyja, Händela i Liszta. Svečani koncert počinje u 20 sati u župnoj crkvi svete Anastazije.