Sat kodiranja 2015. u Mostaru

sat kodiranja, BIH, sat kodiranja, Mostar, Sunčani most

...od 07. do 13. 12, 2015. godine. Inkluzivni vrtić Sunčani most tim povodom će biti domaćin interaktivne radionice Sat kodiranja (eng. Hour of code). Radionica će se održati u srijedu, 09. 12, s početkom u 10 sati.

Sat programiranja je na pragu da postane najveći online edukativni događaj u svijetu do sada. U 2014. godini je u ovom događaju sudjelovalo 165 zemalja sa 60 miliona učesnika. U BiH je učestvovalo 139 škola i vrtića sa oko 15000 učesnika, tako da je BiH imala najviše organiziranih događaja u odnosu na sve zemlje u regiji.

Sat kodiranja je prikaz računarske nauke kroz igru, kojim se demistificira programiranje i pokazuje da ono nije bauk, nego zabava. Želimo da se kroz igru, prilagođenu uzrastu djece, razvija njihovo logičko razmišljanje i izazovu iskre dječije kreativnosti.

Namjera organizatora akcije Sat kodiranja, kojoj su se priključili Apple, Microsoft, Google, Amazon, Facebook, Twitter i drugi je da se programiranje učini dostupnim svima i da se skrene pažnja na to da svako od nas može i treba na(učiti) programirati. Osnovno znanje iz oblasti informatičkih tehnologija je neophodno, kako bismo na vrijeme pripremili djecu za budućnost, bez obzira kojim se poslom žele baviti. To potvrđuju i svjetska istraživanja kojima se predviđa manjak tehnološki obrazovane radne snage od skoro dva miliona do 2018. godine, dok se broj njima namijenjenih poslova rapidno povećava.

Među osobama koje su podržale ovaj svjetski projekt su Mark Zuckerberg i Bill Gates, tvorci popularnih aplikacija kao što su Angry Birds i Plants vs. Zombies.