FOTO  Samoborska glazbena jesen privedena kraju uz glazbu baroka

samoborska jesen,  Samoborska glazbena jesen
Samoborska glazbena jesen u svom 42. izdanju stigla je do svog završetka i to povratkom u 18. stoljeće uz skladbe Georga Philippa Telemanna i Antonia Vivaldija. Završni nastup, u nedjelju, 8. listopada, održali su Vokalni ansambl Antiphonus i Hrvatski barokni ansambl, uz dirigenta Tomislava Fačinija i soliste Lauru Vadjon (violina), Stjepana Nodila (oboa), Krešimira Fabijanića (trublja), Tanju Tortić (violina) i Leu Sušanj Lujo (violončelo). Glazbeno druženje u župnoj crkvi svete Anastazija započeli su skladbom iz drugog sveska Telemannove Tafelmusik: Uvertira-Suita za obou, trublju, gudače i continuo u D-duru, TWV:55:D1. Uslijedilo je najpoznatije Vivaldijevo sakralno djelo, raskošna i grandiozna Gloria, za sole, zbor i orkestar u D-duru, RV 589, čija je završna dvostruka fuga pisana za zbor bila idealno završno slavlje glazbenih trenutaka koji su se u Samoboru događali od 29. rujna do 8. listopada na 42. Samoborskoj glazbenoj jeseni.

Podsjetimo, ovogodišnju Samoborsku glazbenu jesen otvorio je nastup vrsne hrvatske pijanistice Martine Filjak, a na Jeseni je, nakon niza godina, ponovno na domaćoj sceni nastupio naš proslavljeni violinist (na radu u SAD-u) Borivoj Martinić-Jerčić. Također je nastupio niz vrhunskih komornih glazbenika: violinist Gernoth Süßmuth, violist Aleksandar Milošev, violončelistice Monika Leskovar i Jelena Očić, pijanist Jose Gallardo te gitarist Petrit Çeku i klarinetist Mihael Paar, a za publiku Festivala svirali su i Simfonijski orkestar HRT-a s Enricom Dindom te Zagrebački solisti.
Također treba istaknuti da su i ove godine proglašeni pobjednici dvaju međunarodnih natjecanja koja prate Festival: Natjecanja mladih glazbenika Ferdo Livadić i 6. Međunarodnog skladateljskog natjecanja New Note.
Glavna nagrada Livadić i nagrada za najbolju izvedbu djela domaćeg autora pripale su pijanistu Ivanu Vihoru Krsniku Čoharu, a u okviru Večeri pobjednika prošlogodišnji pobjednici natjecanja Kvartet saksofona Ardemus uz Cantus Ansambl predvođen Berislavom Šipušem, praizveli su za njih pisanu skladbu In modo classico Davorina Kempfa. Također, svoj je recital održao i prošlogodišnji osvajač nagrade za najbolju izvedbu djela hrvatskog autora, pijanist Lovre Marušić.
Nagradu za najbolju skladbu Natjecanja New Note osvojio je talijanski skladatelj Andrea Portera čiju su skladbu Water Rituals izveli Zagrebački solisti. Spomenimo i da je kao uvertira u ovogodišnju Samoborsku glazbenu jesen održano 9. izdanje Ivana Bilić Marimba Weeka.


Organizator Samoborske glazbene jeseni bilo je Pučko otvoreno učilište Samobor, a pokrovitelji predsjednica RH Kolinda Grabar-Kitarović, Ministarstvo kulture RH, Zagrebačka županija, Grad Samobor te Addiko Bank Hrvatska. Samoborska glazbena jesen nositelj je EFFE labela, kroz projekt EFFE - Europe for Festivals, Festivals for Europe, koji je inicirala Europska udruga festivala.