Samo u BiH: Kazna pogrebniku jer je radio na dan potpisivanja Daytonskog sporazuma

pokojnik, runovići, šverc, granica, mrtvac, mrtvac, sanduk, hladnjača, sahrana, živ, Brazil, šok, Dayton, pogrebnik, BIH, posao, posao iz snova, Poljska, pogrebno poduzeće, smrt, starica, oživljavanje, muškarac, mrtvac, mrtvaci
...jer je 21. studenoga, koji se u Republici Srpskoj obilježava kao dan potpisivanja daytonskog sporazuma, radio pola sata dulje od propisanog radnog vremena kako bi obavio sve što je potrebno za sprovod jedne umrle osobe, piše u nedjelju sarajevski "Dnevni avaz".

Jovo Stanković (57) iz Bosanskog Novog, poznatiji kao Jovo Grobar, kazao je kako je ogorčen zbog birokracije koja mu priječi da radi svoj posao te je najavio kako bi svoju tvrtku mogao preseliti na područje Federacije BiH jer je ondje manje blagdana nego u RS-u a i propisi su fleksibilniji.

Prijetnju kaznom uz prijavu za "napad križem na službenu osobu" zaradio je iako je 21. studenog bio na putu kako bi u Bosanski Novi dovezao tijelo čovjeka koji je umro u Italiji.

"Ne prodajem ja tjesteninu nego pogrebnu opremu, tako da sada za praznike isključivo odlazim u inozemstvo i ondje radim", kazao je Stanković.

Dok je bio u Italiji njegova radnja u Bosanskom Novom dežurala je u propisanom radnom vremenu. Nešto prije 12 sati kada se ono završava dežurnoj djelatnici prijavljena je smrt jedne žene u obližnjem selu.

"Što ću, kažem joj da pripremi pogrebnu opremu i da, ako dođe inspekcija, samo radi i šuti kao zalivena. Nitko se nije pojavio, a fiskalni račun je dokaz da je radnja bila otvorena pola sata dulje", pojasnio je Stanković za što ga inspekcija tereti.

S još većim problemima mogao bi se suočiti u siječnju, kada se u RS-u zbog različitih vjerskih i entitetskih blagdana ne radi čak 20 dana.

"Ne mogu ljudima reći da mogu umirati samo od 8 do 12 sati koliko ja mogu raditi u neradne dane. Zato idem u Federaciju jer ondje nema 'svetog' siječnja. Ako ostanem ovdje morat ću plaćati kazne, a onda i ovu pogrebnu opremu mogu zatvoriti", kazao je Stanković odlučan nastaviti sa svojim poslom.