Samo 10 minuta dovoljno za tragediju

dijete u sjedalici

Automobili, puni staklenih površina koje se brzo zagrijavaju na suncu, postaju izvor opasnosti, piše Večernji list BiH.

Tijekom vožnje koristan dodatak je klima-uređaj, no što se događa dok se automobil ne pokrene, odnosno stoji na suncu?

Smrtni slučajevi

Gotovo 750 djece umrlo je u proteklom desetljeću jer su ih odgovorni ostavili u zatvorenom automobilu koji je čak u nekim slučajevima bio parkiran u hladu.

Godišnje u SAD-u umre u prosjeku tridesetak djece jer su ostavljeni sami u automobilima koji se, nakon nekog vremena, pretvaraju u kipuće pećnice. Mediji i društvene mreže već su godinama prepune upozorenja i propagandi da se djecu i kućne ljubimce ne ostavlja u automobilu dok se "odrađuju obveze".

Djeca su, naime, osjetljivija na promjene temperature nego odrasli, lakše se zagriju i mnogo se teže ohlade. Također, nisu u stanju napustiti automobil ako im nije dobro. Kada je 25 °C vani, temperatura u automobilu, koji stoji na suncu, može se popeti na 37 do 48 °C, a kada su vani 32 °C u, automobilu zna biti i 70 °C, i to u samo 10 minuta, upozorila je PETA.

Takva visoka temperatura može dovesti do oštećenja mozga i toplinskog udara.

Istraživanje ADAC-a

Stručnjaci njemačkog automobilskoga kluba ADAC napravili su istraživanje koje pokazuje brz i ekstremni rast temperature u parkiranim automobilima.

Na suncu, pri vanjskoj temperaturi od 28 stupnjeva, parkirana su tri identična automobila - jedan s potpuno zatvorenim prozorima, drugi s jednim otvorenim prozorom oko pet centimetara, treći s dva otvorena prozora (po 5 cm). Alarmantni rezultat!

U sva tri slučaja, temperatura u automobilu porasla je već nakon 30 minuta na oko 50 °C. Nakon sat vremena, vrijednosti su već dostigle oko 57 °C. Ako su ovakvi rezultati u situacijama kada je vanjska temperatura "svega" 28 stupnjeva, može se samo pretpostaviti posljedice na prostorima, poput naših, gdje se živa na termometru često približi podioku s brojem 40.

U Hercegovini se nerijetko bilježi i više od 40 u hladu. Postaje jasno koliko je važan izbor povoljnog mjesta za parking u hladu vodeći računa o promjeni položaja sunca tijekom dana.

I još važnije: Nikada ne ostavljajte djecu ili kućne ljubimce same u vozilu na suncu. Posljedice mogu biti tragične, pokazali su to mnogi slučajevi smrti djece zatvorenih u vozilu na suncu.