SAD: Ecstasy bi mogao postati legalan u psihoterapiji za samo pet godina

ecstasy, legalnost, SAD, istraživanje

Radimo na tome da američka agencija za hranu i lijekove do 2021. godine odobri MDMA i na dobrom smo putu da se to dogodi", kaže Rick Doblin, izvršni direktor organizacije Multidisciplinary Association for Psychedelic Studies (MAPS).

U želji da dođe do svog cilja ova je organizacija uložila ambicioznih 21 milion dolara kako bi provela klinička istraživanja i treninge psihoterapeuta.

MDMA je empatogen koji stimulira centre u mozgu odgovorne za osjećanja ljubavi, povezanosti i empatije. "Ukoliko se koristi pod nadzorom treniranog i certificiranog liječnika, ljudima koji boluju od PTSP-a, primjerice, može pomoći da se suoče sa svojim traumatičnim sjećanjima na siguran način, što predstavlja značajan dio oporavka. O tome se radi - MDMA treba biti pomoćnik psihoterapiji i pomoći čitav proces", navodi Doblin.

U prvom testnom istraživanju korištenja MDMA kod osoba s PTSP-om 83 posto ispitanika  nakon samo dva puta nije pokazivalo simptome poremećaja, navodi on.

"Ljudi ovu drogu povezuju s opasnošću i velikim rizicima. Dosta često slušamo o tome kako samo jedna doza može uništiti vaš mozak i napraviti velike posljedice. U našim  istraživanjima nismo došli do takvih podataka i smatram da su oni pretjerani. Pored toga, neki se pacijenti plaše kako će uz ovu terapiju razviti ovisnost, no to je nemoguće uz nadzor liječnika. Kad je neko u stanju ponovo kontrolirati svoje emocije, onda iscjeljenje može početi", navodi Doblin.

Huffington Post je u razgovoru sa Doblinom nastojao istražiti na koji način MDMA može pomoći ljudima sa mentalnim poteškoćama i poremećajima kao što su anksioznost.

Izvor: klix.ba