Ruski stručnjaci tvrde da bi Europa uskoro mogla izgledati ovako

reljef
Da bi se umirila Turska, nastati će Velika Albanija koju će činiti Albanija, Kosovo, dio oko Preševa i dio zapadne Makedonije. Mađarska bi u tom scenariju povratila dio svoje nekadašnje teritorije u Rumunjske i sjevernom Banatu. Poljska će morati da se odrekne dijela teritorija poslije novih sporazuma između Rusije i Njemačke.

Bjelorusija će nestati i postati će dio Rusije, kao i dijelovi baltičkih država i Ukrajine. Smatra se i da Rusija neće moći da zadrži Čečeniju i Dagestan. Škotska će u ponovljenom pokušaju proglasiti nezavisnost, što će podstaći ujedinjenje Irske. Katalonci i Baski će proglasiti nezavisnost od Španjolske, a posljedica će biti raspad multikultularizma u Francuskoj.

Oko Marseja će nastati islamska država, a oblast Loren sa centrom u Strazburu priključiti će se Njemačkoj, dok će Korzika proglasiti nezavisnost. Raspašće se Belgija, a Flamanci će se priključiti Nizozemskoj. Italija će se raspasti na bogati sjever i siromašni jug, a Sardinija i Sicilija će proglasiti nezavisnost. Slobodan Marković, izvanredni profesor na Fakultetu političkih nauka u Beogradu, svojevremeno je rekao na ovu temu da su se ruski stručnjaci ogradili da će promjene zavisiti od socijalne i političke nestabilnosti, piše Telegraf.

"Ako se usporede karte Europe 1910. i 1920. godine vide se ogromne promjene jer su nestala četiri carstva. To niko nije mogao predvidjeti", kaže on. Marković kaže da se iza ove karte kriju politički interesi... "Njemačka i Rusija dobivaju teritorije, ali Rusija i gubi teritoriju. Promjene u 20. vijeku događale su se posle Prvog i Drugog svjetskog rata i posle hladnog rata. Kod nas su se promjene dogodile posle hladnog rata. Postoji mogućnost i da se sada stvore nove države. Na primjer, ustavom Velike Britanije to je dozvoljeno. U Belgiji se razgovara po klubovima o promjenama granica te zemlje. U nekim zemljama i neće doći do velikih promjena. Ako se Škotska otcjepi ona će ipak ostati u nekoj vezi sa Velikom Britanijom", rekao je Marković za "Politiku".

Međutim, Marković kaže da ako se u zapadnoj Europi dogodi promjena granica na osnovu dogovora, to će da postane model i misli da je nemoguće da u okolini Marseja nastane islamska država i da se oblast Loren u Francuskoj priključi Njemačkoj.