Riješena jedna od najvećih zagonetki prirode

leptir

Naime, nikada nije bilo objašnjeno kako mozak leptira prima i procesuira informaciju o lokaciji, odnosno kako zna kuda treba letjeti. 

Svake godine kraljevski leptiri lete tisuće kilometara sa sjevera američkog kontinenta, iz Kanade u toplije krajeve Meksika. Riječ je o uistinu posebnoj vrsti ovih prekrasnih insekata - u jednoj godini žive čak četiri generacije monarha, a najduže živi upravo ona koja sudjeluje u seobi koja kreće u ranu jesen.

'Kompas leptira daje dvije informacije - koje je doba dana i koja je pozicija sunca - kako bi znali gdje je jug. Željeli smo saznati kako kraljevski leptir procesuira ove dvije različite informacije i svake jeseni leti na jugozapad', kazala je Eli Shlizermanof, voditeljica istraživanja.

Monarsi koriste svoje velike oči kako bi vidjeli poziciju sunca no to im nije dovoljno da bi odredili smjer kojim trebaju letjeti - trebaju i informaciju o tome koje je doba dana. Kao i sva druga bića, naime, imaju svoj unutarnji sat koji se nalazi u ticalima, a koji određuje fiziološke potrebe i ponašanje u određeno doba dana.

Kraljevski leptir ima i jedinstven mehanizam - točku razdvajanja koja kontrolira treba li 'monarh' krenuti lijevo ili desno kako bi uhvatio smjer jugozapada. Kako se mijenja doba dana, tako se mijenja i pozicija te točke u vidnom polju leptira.

Ovi leptiri nikad ne prelaze točku razdvajanja, zbog čega ne pronalaze ni prečicu kako bi došli do cilja, a i ako slučajno skrenu s puta, povratak na rutu je polagan i dugotrajan, piše Telegraph.