Ribar u Neretvi uhvatio bistu Josipa Broza Tita

Umjesto komarče ili lubina, koje je željno očekivao, Volarević je iz mreže izvukao bistu Josipa BrozaTita.

Riječ je o originalnoj mjedenoj bisti teškoj oko dva kilograma, koja je zbog stajanja na dnu mora bila obrasla koraljima, koji su još vidljivi na njoj.

Nekoliko je dana šjor Pavo dvojio što će učiniti s neobičnim ulovom, vratiti ga u more ili zadržati. Odlučio je zadržati bistu, koju je očistio od nakupina, što nije bio nimalo lagan posao. Sada je nosi u svojoj torbi kao trofejni ulov, spreman pokazati je samo "osobama od povjerenja". Volarević pretpostavlja da se maršalova bista u moru nalazila najmanje dvadesetak godina, a misli da zna i čije je bila vlasništvo prije negoli je završila na morskom dnu.

Svira, pjeva, zabavlja se

- Mislim da je maršal stajao u kući Ace Baranjina na Radalju, koji je za vrijeme rata pobjegao u Beograd. Bio je on visokopozicionirana osoba u ondašnjoj SFRJ, kao pomoćnik ministra unutarnjih poslova Aleksandra Rankovića - pojašnjava šjor Pavo prisjećajući se Ace, koji je bio invalid bez jedne noge. - Često je govorio da je izgubio nogu u bitci s Nijemcima; je li ili nije, tko će ga znati. Ljudi su ga se bojali jer je u kući uvijek imao vatreno oružje - kazuje Pavo Volarević, koji ulovljenu Titovu bistu ne namjerava vraćati vlasniku.

-Što uloviš u moru, tvoje je - smije se vitalni devedesetogodišnjak, koji uz ribolov na Radalju ima mnoštvo hobija, uglavnom glazbenih. Pjeva, pleše, svira harmoniku, violinu, saksofon, jednom riječju samouki glazbeni multitalent.

- Ne znam što bih vam rekao. To je jednostavno ribarska sreća - kaže ovaj iskusni ribolovac, najstariji u neretvanskoj dolini, a i u Dubrovačko-neretvanskoj županiji.

- Volio bih da je umjesto maršala bila kakva komarča od desetak kila, kakve sam lovio prošle jeseni, ali što je, tu je. Bolje išta nego ništa - govori nam dok pozira s "ulovom" ispred fotoaparata. Iako je prevalio devedesetu, šjor Pavo se osjeća mlad. Svira, pjeva, zabavlja se u svojoj vikendici na Repiću gdje provodi čitavo ljeto. No kada krenu jesenski dani, vraća se u Metković, pa je ovaj neobičan ulov zasigurno njegov ovogodišnji oproštaj s ljetom.

Izvor: slobodna dalmacija