Revolver Divljeg Billa Hickoka na aukciji

Očekuje se da bi mogao postići cijenu od pola milijuna dolara, javlja hrt.hr.

Wild Bill Hickok, jedna od legendi Divljeg Zapada, nosio je revolver Smith & Wesson No.2 kad je u dobi od 39 godina ustrijeljen u leđa na partiji pokera u salunu "Nuttal & Mann's" u Južnoj Dakoti.

'Ruka' koju je u tom trenutku držao nazvana je po tom događaju "Dead man's hand" (karte smrti) - par crnih aseva i par crnih osmica, dok je peta karta ostala nepoznanicom. Ubio ga je kartaš koji je dan ranije izgubio novac na partiji pokera i koji je za ubojstvo osuđen na smrtnu kaznu.

Život divljeg Billa, pravim imenom James Butler Hickok, bio je tema bezbrojnih kaubojskih romana i ekraniziran je mnogo puta.

Od svoje 18 godine bio je bjegunac pred zakonom, a slavu je stekao kao precizni strijelac i kockar. Jedno vrijeme radio je i kao pripadnik saveznih snaga zakona i reda. Hickok je tijekom svoga života ustrijelio 36 protivnika.

Dvoboj u kojem je ubio Davisa Tutta zbog spora oko kartaških dugova 1865. u Missouriju postao je legendaran jer se radilo o prvom ikad dvoboju uz brzo povlačenje oružja tzv. "quick draw duel". Tijekom toga dvoboja umjesto povlačenja oružja licem u lice dvojica su bila okrenuta bočno na udaljenosti od oko 70 metara.