Razmislite prije ispijanja Coca-cole, to bi vas moglo ubiti

coca cola

... smanje količinu šećera u svojim proizvodima.

Gazirana bezalkoholna pića, voćni napitci, energetska pića i zaslađeni ledeni čajevi uzrokuju tisuće smrtnih slučajeva, tvrde znanstvenici, te upozoravaju vlade diljem svijeta da bi takva pića trebali izbaciti iz prehrane svojih stanovnika, piše Daily Mail.

Istraživači kažu da su slatka pića uzrokovala 133.000 smrti od dijabetesa u svijetu u jednoj godini. Još 45.000 umrlo je od kardiovaskularnih bolesti, a 6.450 od raka. Sve su tri bolesti povezane s visokom komzumacijom šećera.

Studija je istražila gazirana pića, voćna pića, sportske i energetske napitke, zaslađene ledene čajeve i domaće slatke napitke koji su sadržavali najmanje 50 kalorija po 240 mililitara. Limenka Coca-Cole sadrži 101 kaloriju na 240 mililitara. Znanstvena otkrića objavljena su u časopisu Circulation, a temelje se na analizi 62 istraživanja prehrambenih navika koja uključuju 611.971 osobu diljem 51 zemlje svijeta.

Dariush Mozaffarian sa sveučilišta Tufts u Bostonu, glavni autor studije, rekao je da bi takva pića trebalo izbaciti iz prehrane kako bi se spasili ljudski životi.

"Smanjivanje ili eliminiranje zašećerenih pića iz prehrane trebao bi biti globalni prioritet", izjavio je Mozaffarian, dodavši: "Od zaslađenih pića nema zdravstvene koristi, a smanjenje potrošnje tih sokova moglo bi uštedjeti nekoliko desetaka tisuća smrtnih slučajeva svake godine."

"Vrijeme je da visokoprofitni proizvođači zaslađenih pića počnu proizvoditi pića s manje šećera", izjavila je Kawther Hashem, nutricionistkinja iz kampanje "Action on Sugar".