Raštika – miljenica seljaka i hraniteljica obitelji kroz stoljeća

raštika, zdrava hrana, raštika, hrana, raštika, Posušje
Raštika se uzgaja zbog lišća koje se bere sukcesivno od baze biljke prema vrhu tijekom čitave zime do ranog proljeća, a kao povrtna kultura uzgaja se u priobalnom dijelu Hrvatske, na otocima i u Hercegovini, i to prvenstveno u vrtovima. Nutritivne vrijednosti raštike su dosta visoke, a od svih kupusnjača najviše obiluje karotenom, provitaminom vitamina A i mineralom kalcija.

Pravilna gnojidba

Kada je u pitanju uzgoj raštike, ova kupusnjača, hraniteljica mnogih obitelji, posebice onih hercegovačkih, izuzetno je skromna, a i dosta je izdržljiva, pa od svih kupusnjača najbolje podnosi visoke temperature u ljetnim mjesecima, ali i niske temperature i snijeg tijekom zime.
Poljoprivredna iskustva do sada su pokazala kako raštika dobro podnosi gnojidbu zrelim stajskim gnojem, ali još bolji rezultati se postižu ukoliko se raštika posadi na mjesto gdje su prije nje uzgajanje kulture koje su bile obilno gnojene stajskim gnojem. Kao predkulture raštici dobri su rani krumpiri, grašak te grah mahunar. Pored gnojidbe stajskim gnojem za postizanje visokih prinosa neophodna je gnojidba i umjetnim gnojivima. Na srednje plodnom tlu prilikom predsjetvene pripreme, tlo bi trebalo pognojiti s NPK 7:14:21, te nakon što se biljke dobro ukorijene i počnu intenzivno rasti prihraniti s oko 200 kilograma po hektaru KAN-a.

Izvor snažnih antioksidansa

Prednosti uzgoja raštike očituju se u činjenicama kako je ova namirnica dostupna tijekom cijele godine, a razlog zašto bi raštika trebala biti neizostavni dio prehrane leži u činjenici kako listovi ove kupusnjače sadrže visoku nutritivnu vrijednost. Određena znanstvena istraživanja su pokazala da biljke iz porodice krstašica sadržavaju najveće koncentracije tvari sa sumporom koje blagotvorno djeluju na zdravlje. Odnosno, te biljke sadrže glukozinolate i metil cistein sulfokside koji povećavaju sposobnost jetre da proizvodi enzime koji neutraliziraju potencijalno toksične tvari. Pokazala se kao izvanredan izvor snažnih antioksidansa, luteina i zeaksantina. Njezina konzumacija se preporuča onim osobama koje žele povećati unos kalcija, idealna je za održavanje tjelesne mase, budući da sadrži samo 49 kalorija po porciji. Raštici u čast organiziraju se i razne manifestacije, a prošle godine je na području Hercegovine, točnije u Grudama održana prva raštikijada, natjecanje u kuhanju raštike, uz dodatak raznih vrsta suhog i svježeg mesa. Raštika je zauzela i visoko mjesto u gastronomiji, a načini njene pripreme broje se na desetke. Iako je dostupna cijele godine, najbolji okus postiže na vrhuncu sezone, tijekom hladnih zimskih mjeseci kada se zbog mraza stvara slatkasti okus. Ukoliko se priprema nakon pranja u proljetnom razdoblju, potrebno je imati na umu činjenicu da će vrijeme kuhanja biti nešto duže, jer su listovi raštike u tom razdoblju nešto tvrđi.

Uzgoj presadnica

Raštika se uzgaja iz presadnica. Presadnice se uzgajaju na otvorenom na gredicama. U proljetnom roku sije se u prvoj četvrtini godine, odnosno krajem veljače ili početkom idućeg mjeseca, ožujka, a za presađivanje je spremna već u travnju odnosno onda kada presadnice imaju dobro razvijena tri do četiri lista. U ljetnom razdoblju, rok sjetve je mjesec srpanj, a kao i u proljetnom razdoblju, presadnice su u idućem mjesecu spremne za sadnju.

Dnevni list