Znate li koliko su zaista sigurne lozinke koje koristite?

lozinka
Možda mislite kako je vaša lozinka "P455W()rD" genijalno rješenje i da ste sigurni kao u atomskom bunkeru, no niste sigurni, nasumičnim pokušajem bi vas hakirali u roku koje minute.

Tome u prilog ide i novo istraživanje koje je proveo njemački institut Hasso-Plattner. Osim što je gornji primjer jednostavan za pogoditi, dodatni problem je što tu istu lozinku sigurno koristite na još XYZ mjesta, piše ictbusiness.info.

Pametni ljudi s instituta Hasso-Plattner proučavali su milijardu korisničkih računa iz više od 30 različitih leakova i hakerskih proboja te otkrili kako 27 posto korisničkih lozinki su bile gotovo identične onima korištenim na drugim servisima povezanim s istom e-mail adresom, a čak 20 posto ih je bilo potpuno identično.

Dakle, ne treba biti genije i zaključiti da korištenje iste lozinke posvuda po internetu nije baš mudra odluka, jer se u slučaju bilo kakvog sigurnosnog proboja na samo jednom servisu otvara potencijalna opasnost da vam hakirani budu svi vaši korisnički računi, a najnezgodniji bi bili oni koji uključuju vaše.

Prema istraživanjima, ovo je pet najčeščih loziniki koje se koriste duž cijele serije internet servisa:

123456
123456789
111111
qwerty
12345678

Ako ste se već uhvatiti posla oko mijenjanja lozinki, svakako razmislite i o korištenju nekog od besplatnih password managera, kao što je npr. LastPass, 1password, Dashlane ili KeePass koji je između ostaloga i open source.