Zašto koristiti Linux

Prednosti Linuxa, sigurnost, Linux, softver, OpenOffice, Firefox, Google Chrome, Nedostaci Linuxa
...ne samo rada u operativnom sustavu kao takvom, već ponajviše u pronalasku alternativnih programskih rješenja i navikavanju rada na istima.
Koje su osnovne prednosti Linuxa nad ostalim operativnim sustavima i da li ih uopće ima? Prednosti ima napretek, ali naravno i nedostataka te ćemo one najbitnije pokušati navesti u ovom članku.
Prednosti Linuxa
Cijena

Nekad i cijena nije upitna kad je kvaliteta u pitanju, no kad je u slučaju Linuxa kvaliteta neupitna, tada je najbolja informacija koju vam možemo dati da ta kvaliteta ne košta ništa. Naime, Linux je besplatni operativni sustav kojeg slobodno možete skinuti, instalirati i koristiti na neograničenom broju računala, bez da ste potrošili ijednu lipu za plaćanja same licence. Što se tiče plaćanja usluge instalacije, vrlo je vjerojatno da ćete naići nekog Linuxaša koji će vam ili besplatno ili po znatnije prihvatljivijoj cijeni instalirati isti, prvenstveno iz razloga što je Linux instalacija jedna od najbržih, cjelovitijih (dolazi sa predinstaliranim najčešće korištenim aplikacijama) i jednostavnijih instalacija.
Sigurnost

Danas je sigrunost jedan od važnijih elemenata prilikom korištenja nekih od tehnoloških napravica, od računala, tableta do mobilnih telefona.
Kad je PC u pitanju, Linux vam i u tom polju omogućava najveću sigurnost. Između ostalog zahvaljujući visokom i naprednom stupnju zaštite gdje je sigurnost na prvom mjestu, te i činjenice da je manje raširen među širokom masom korisnika, te za njega postoji daleko manji broj zloćudnog softvera. Ukoliko koristite Linux kao operativni sustav, antivirusni programi nisu vam nužno potrebni, dovoljno je imati instalirani i postavljeni vatrozid.
Sloboda izbora

Sloboda izbora je jedna od najvećih prednosti Linuxa. Zahvaljujući tome možete kontrolirati, upravljati te postaviti bilo koji dio sustava po vašim potrebama i željama. Od izbora izgleda desktopa, window managera, kernela i sličnih više ili manje bitnijih stvari.
Postoje i gotove distribucije Linuxa koje su predviđene za različite potrebe korisnika, primjerice samo ako navedemo najpopularniju Ubuntu distribuciju koja nudi Desktop, Server i Netbook rješenja, postoje i verzije Ubuntua kao što je to Edubutnu (predviđen za predškolsku i školsku djecu), Mythbuntu (namijenjen za izradu vlastitog home centra za reprodukciju video/audio materijala), UbuntuStudio (pripremljen za profesionalnu video/audio uporabu) zatim tu su još SuperOS, Kubuntu, Xubuntu itd...
Softver

Linux nudi veliki broj alternativnog softvera koji je uobičajen za korištenje na drugim operativnim sustavima. Ukoliko koristite računalo za surfanje Internetom, chat sa prijateljima i pisanjem pokojeg dokumenta teško ćete primjetiti ikakve razlike. Najpoznatiji browseri od Firefox, Google Chrome i Opere dostupni su na Linuxu, zatim OpenOffice (sada LibreOffice) je jedan on najnaprednijih uredskih besplatnih alata.
Izbor softvera za Linux je vrlo velik kad se nađete u situaciji da uradite određenu radnju na računalu. Primjerice za uređivanje teksta pronaći ćete gotovu stotinu aplikacija, te nisu rijetki slučajevi da aplikacije na Linuxu nude veći izbor programa bogatijih opcijama.
Sa druge strane zgodno je i naglasiti da uglavnom sav softver koji će vam ikad zatrebati je slobodan za korištenje, te da ćete redovitim nadogradnjama Linux operativnog sustava oism nadogradnje OSa, osvježiti i trenutno instalirane aplikacije koje koristite. Naravno, opet sve besplatno i u par klikova.
Hardver

Linux podržava gotovo kako sve starije tako i nove uređaje i računalne komponente. Sa mojim skromnim isksustvom i nekoliko instalacija na raznim računalima za sada za sada se još nisam susreo da poneka komponenta nije prepoznata.
Naime, poznat je slučaj da na drugim operativnim sustavima ukoliko imate "zastarjeli" komad hardvera primjerice digitalni fotoaparat, web kameru ili slično, da će ga operativni sustav odbiti instalirati jer novoj verziji operativnog sustava ovaj komad hardvera nije podržan.
Dakle, nebitno ako vaš fotoaparat vam služi besprijekorno, OS može ovisiti da vam uređaj bude potpuno neupotrebljiv. Na Linuxu možemo reći da je ova situacija gotovo i nemoguća da se dogodi.
Sa druge strane, Linux kao operativni sustav možete instalirati na stara računala koje ste vrlo moguće htjeli baciti u smeće. Ona će odlično poslužiti za igranje i učenje najmlađih, možda čak kao router, firewall uređaj ili kao web, ftp, samba server.
Instalacija

Instalacija današnjih Linux distribucija ako ih uspoređujemo sa onim iz 90-ih godina je daleko naprednija. Jednostavnost instalacije i jednostavnost uporabe istog postavljena je na najvišu moguću točku, tako da uspoređujući konkretno zadnju inačicu linux distribucije Ubuntu sa bilo kojim drugim operativnim sustavom, Ubuntu je korak ispred. Instalacija Linuxa je vrlo jednostavna, odvija se samo u 10-ak klikova i sama instalacija traje izuzetno kratko (15-ak minuta). Dobra stvar je da operativni sustav ni ne morate instalirati, moguće ga je i pokrenuti sa CD-a (ili USB-a) tek toliko da se upoznate i vidite kako izgleda. Pažnja: pokretanje aplikacija biti će sporije negoli da ste OS instalirali na čvrsti disk, upravo iz razloga što se sve u letu pokreće sa sporijeg medija (CD-a).
Nedostaci Linuxa
Učenje

Upoznavanje i privikavanje na rad u operativnom sustavu Linux zahtjeva određenu strpljivost kao i određeno vrijeme da se ga nauči i navikne na isti.
Budite strpljivi i spremni da čitate, naučite nove stvari kao i da proučavate i otkrivate nove načine sami. Trebate biti otvoreni i spremni, te nikako nemojte odmah odustati. Navika je uglavnom najveći razlog pored neupućenosti zašto možda koristite operativni sustav kojim možda niste zadovoljni ili koji ne ispunjava sve vaše potrebe i očekivanja.
Kompatibilnost

Nažalost, operativni sustav Linux ponekad ne podržava najnovije hardverske komponente. Postoje razlozi za to no u detalje istih nećemo ulaziti. Osobno kako sam i gore naveo nisam se za sada još susreo sa komadom hardvera kojeg Ubuntu nije prepoznao, ali uvijek možete naići na nešto što od samog proizvođača neke komponente nije podržano za Linux.
Alternativni programi

Postoji veliki broj aplikacija za Linux, te alternativnog softvera u odnosu na konkurentske operativne sustave. No, nažalost ne postoje potpune zamjene ama baš za sve. Zbog prirode što je Linux besplatan i slobodan za korištenje pojedini komercijalni proizvođači softvera ne vide ekonomsku isplativost u proizvodnji za Linux OS.
Unatoč Wine emulatoru za Linux, koji omogućava pokretanje Windows aplikacija na Linuxu, još uvijek postoje Windows aplikacije koje nije moguće pokrenuti.
No neka vas to ne obeshrabruje, velika Linux zajednica i pristupačnost ne samo softverskim rješenjima već i otvorenom kodu istih aplikacija, možda vas može potaknuti ne samo da ih koristite već da i sami svojim radom i znanjem doprinesete poboljšanju iste.

Nadamo se da vas je ovaj članak barem malo potaknuo da iskušate neku od Linux distribucija, naša preporuka je da isprobate najpopularniju Ubuntu distribuciju. Ako ste spremni učiti i obogatiti svoje računalno znanje i razmišljanje o tehnologiji općenito, onda ćete svakako znati prepoznati prednosti Linuxa, te nakon nekoliko mjeseci korištenja nećete ni sami znati zašto ga dosada niste upotrebljavali.

infinius.hr