Windows XP je sustav predstavljen prije 15 godina, a koristi se i dan danas

Windows, xp, Windows xp, Microsoft, podrška za XP
Ako ste jedan od onih korisnika koji iz nekog razloga još moraju koristiti Windows XP, donosimo 8 savjeta kako biste bili što sigurniji.

Windows XP je sustav predstavljen prije 15 godina, a kao gotovo ni jedan drugi komad softvera koristiti se i dandanas, i to u velikoj mjeri! Ako iz nekog razloga i dalje imate XP, donosimo nekoliko savjeta kako biste koliko-toliko bili sigurni u njegovu korištenju, budući da je Microsoft ukinuo podršku za XP još prije koju godinu.
1) Nadogradite računalo na Windows XP Service Pack 3

Riječ je o zadnjoj servisnoj nadogradnji za XP, objavljenoj još davnog 6. svibnja 2008. Trebat će vam značajno više RAM-a (preporučeno je 512 MB do 1 GB), kao i više od pet GB memorije za pohranu. Softver možete preuzeti ako kliknete na Start, pa Control Panel i Windows Update.
2) Namjestite Windows XP Registry za nastavak primanja nadogradnji

Jedan od načina kako nastaviti primati nadogradnje za XP je pridobiti sustav da ga prepozna kao drugi OS - Windows Embedded Industry (poznat i kao Windows Embedded POSReady) - koji će biti nadograđivan sve do 2019. Evo kako to možete učiniti:

Otvorite Notepad.

Kopirajte u njega ovaj tekst:

Windows Registry Editor Version 5.00

[HKEY_LOCAL_MACHINE\SYSTEM\WPA\PosReady]

"Installed">dword:00000001

Spremite datoteku u formatu XP.reg, umjesto standardnog .txt.

Kliknite dva puta na svoju novu datoteku kako biste unijeli izmjene u registry.

Imajte na umu kako je iz Microsofta stiglo upozorenje prema kojem ta metoda ne štiti potpuno korisnike XP-a te kako ste izloženi riziku smanjene funkcionalnosti. Tako da preporučujemo izradu sigurnosne kopije (backupa) važnih podataka prije no što se upustite u ovo.
3) Potražite neslužbeni Service Pack 4

Razvojni programer kojeg znamo samo po nadimku Harkaz od rujna 2013. neslužbeno razvija servisnu podršku za širu javnost. Izdanje 3.1a dostupno je za preuzimanje. Moguće ga je instalirati na računala koja već imaju instaliran SP 1.

Naravno, kako je riječ o neslužbenom izdanju, postoji rizik od problema s kompatibilnošću i performansama računala. Koristite na vlastiti rizik.
4) Istražite kompatibilan softver

Pojedine softvarske tvrtke pristale su nastaviti pružati podršku za XP, dok su ju druge obustavile. Primjerice, Firefox nudi ograničenu podršku za SP 1 i punu za SP 2 i 3. Chrome će ih obustaviti s travnjem ove godine. Opera će nastaviti s podrškom, ali ne i s kompatibilnošću s XP-om nakon izdanja 36.
5) Pretresite svoj softver

Odmah se pobrinite za svoje sigurnosne potrebe. Preuzmite pouzdane antivirusne i antimalver programe, kao i vatrozid te one koje redovno koristite, poput softvera za stvaranje i uređivanje teksta. Obrišite sve zastarjelo, poput Officea 2003 i ranih izdanja Outlooka, zamijenite s novijim verzijama.
6) Ograničite mrežnu povezivost

Ako možete, nemojte biti spojeni na internet. Ako ne, razmislite o vatrozidu koji još uvijek podržava XP, kako biste mogli uočiti i pratiti neuobičajene aktivnosti.
7) Pregledajte sve periferne uređaje s memorijom

Sve što može sadržavati podatke, poput USB stickova i CD-ja, trebate pomno pregledati koristeći antivirusni i antimalver softver. Akira, primjerice, još uvijek podržava XP SP 3.
8) Osigurajte svoj preglednik

Instalirajte proširenja za preglednike kako biste enkriptirali svoju aktivnost na webu. Primjerice, HTTPS Everywhere prebacuje HTTP web-odredišta u HTTPS