Windows: 8 mitova koji mogu naštetiti računalu

Windows 8
Windowsi se nalaze na tržištu gotovo 30 godina, a tokom tog vremena pojavio se niz savjeta kako uz pomoć njih poboljšati, ubrzati ili čak unaprijediti računalo.Međutim, kako piše HowToGeek, većina tih savjeta je beskorisna, a neki čak mogu naštetiti računalu.Dolaskom novih verzija Windowsa neki su savjeti pali u zaborav, neki više nisu bili iskoristivi, ali neki su ostali "tvrdokorni" iako je vrijeme pokazalo da čine više štete nego što donose koristi.Kako se i vama ne bi dogodilo da upropastite svoje računalo, pogledajte listu 10 najčešćih mitova.

Brisanje cachea ubrzava stvari

Jedan od popularnijih mitova koji kruži već godinama je taj da brisanje cachea internet pretraživača ubrzava surfanje istim.Cache je privremena memorija u koju računalo pohranjuje stranice koje najčešće posjećujete kako bi prilikom sljedeće posjete što prije mogao prikazati željenu stranicu.Iako brisanje cachea s vremena na vrijeme može riješiti neke probleme s nekompatibilnim dodacima ili problematičnim stranicama, svakodnevno brisanje zapravo će usporiti učitavanje stranice.

Naime, kompjuter će bez slike u cacheu svaki put morati učitati cijelu stranicu, za što će mu trebati nešto više vremena. Na računalima sa brzom internet vezom to usporavanje neće biti primjetno, ali kad koristite internet konekciju koja je sporija ili nestabilna, stalno učitavanje stranice moglo bi vas dovesti do ludila. Ubrzajte računalo ReadyBoostom

Kada je Microsoft predstavio Windows Vistu, 2006. godine, sistem je imao ugrađenu opciju ReadyBoosta.

ReadyBoost je trebao omogućiti korisnicima sa slabijim računalima odnosno s manje radne memorije da ubrzaju rad svog računala koristeći USB memoriju kao dodatni memorijski modul.Iako i novije verzije Windowsa nude tu opciju, ona je neiskoristiva za sve koji imaju više od 1 GB RAM-a. S obzirom na to da većina današnjih računala ima barem 2 GB, a često i više, ova je opcija u potpunosti neupotrebljiva.

Redovno defragmentirajte disk

Korisnici Windowsa 98 morali su voditi računa o tome koliko im je defragmentiran disk, a samo defragmentiranje morali su pokretati ručno. Tokom defragmentacije, koja je mogla trajati i satima, korisnik nije mogao koristiti računalo jer nijedan drugi program nije smjeo biti aktivan.

Moderne verzije Windowsa tako su napravljene da automatski mogu obavljati defragmentaciju, i to tokom rada naračunalu . Ukoliko niste isključili tu opciju, Windows vjerovatno defragmentira disk, a da toga niste ni svjesni.

Osim toga, računala sa SSD (solid-state drive) diskovima uopćte ne moraju defragmentirati.

Za brži rad deaktivirajte pagefile

Kad Windowsima ponestane radne memorije, oni dio podataka iz memorije prebace na tvrdi disk i stvaraju pagefile. Na taj način oslobađaju radnu memoriju za nove zadatke, a istovremeno drže podatke na dohvat ruke.

Međutim neki korisnici Windowsa smatraju da oni ne koriste pagefile dovoljno dobro i prebacivanjem podataka zapravo usporavaju računalo. Zato su deaktivirali pagefile.

Međutim, iako će korisnici kojima povremeno nedostaje radne memorije doživjeti pagefile kao spas, većini ta opcija uopće neće biti potrebna.

A i neki testovi su pokazali da deaktiviranje pagefilea nema nikakav utjecaj na bolji ili lošiji rad računala.
Uključite sve jezgre svog procesora

Na internetu se može pronaći tvrdnja da Windowsi ne koriste sve jezgre u procesorima sa više jezgara prilikom podizanja sistema i da uključivanjem svih jezgara možete skratiti vrijeme koje je potrebno da sistem postane spreman za rad.

U stvarnosti Windowsi uvijek pokušavaju koristiti sve jezgre procesora. Iako prilikom samog uključivanja računala Windowsi za pokretanje sistema koriste samo jednu jezgru, ostale se priključuju veoma brzo.

Opcija o kojoj govore nalazi se u MSConfigu i zapravo omogućava korisnicima da prisile Windows na korištenje samo jedne jezgre prilikom otkrivanja nekakvih grešaka u sistemu. Međutim, opcija neće povećati broj jezgara koja se koriste, već ih samo može smanjiti.

Očistite mapu Prefetch za brže pokretanje sistema

Prefetch ima otprilike istu funkciju kao cache kod internet pretraživaća. Windowsi prate koje programe pokrećete i stvaraju '.pf' dokumente u svojoj mapi Prefetch. Kad otvorite program, Windowsi pogledaju imaju li '.pf' dokument tog programa i koriste ga kao vodič za to koje podatke moraju dobiti da bi on funkcionisao.

Međutim, neki su pogrešno shvatili ulogu te opcije i vjeruju da je Windowsi koriste već pri samom pokretanju i tako usporavaju dizanje sustava.

Istina je da Windowsi posežu za '.pf' datotekama tek nakon što korisnik pokrene program, a u mapi čuvaju podatke 128 posljednjih pokrenutih programa.

Čišćenje Prefetcha ne samo da bi usporilo pokretanje programa, nego bi usporilo i Windowse jer bi morali svaki puta ponovo stvarati '.pf' datoteke.

Isključite QoS za brži internet

QoS (Quality of Service) je opcija koja omogućava računalu da odredi redosljed kojim će slati podatke putem interneta. Recimo, Skype ima prioritet nad programom za skidanje dokumenata jer je važnije da imate video-poziv bez zastoja od toga hoće li se neki dokument skinuti za 5 ili 10 minuta.

Međutim, neki ljudi vjeruju da QoS zapravo ograničava propusnost internet veze. U stvarnosti se internet veza koristi u punoj brzini i propusnosti (onoliko koliko vaša telefonska veza odnosno internet provajder usluge omogućava). Propusnost se ograničava jedino ako pojedini program, poput Skypea, zahtjeva veći prostor.

Skype tako može rezervirati prostor, ali on neće stajati neiskorišten. Dok god ga Skype aktivno ne koristi, mogu ga koristiti drugi programi.

Zato zaista nema potrebe isključivati QoS.
Onemogućite ili odgodite Windows Services

Windows Services su skup naredbi koje određuju koji će programi biti pokrenuti i kojim redosljedom.Starija računala s manje radne memorije možda su i mogli profitirati od odgođenog ili onemogućenog pokretanja nekih programa koji se inače pokreću tokom podizanja sustava.Međutim, moderna računala imaju dovoljno radne memorije, a nove verzije Windowsa su zapravo 'lakše' od prethodnih i ne opterećuju toliko sistem prilikom pokretanja.

Zato odabir opcija Disabled ili Delayed Start zapravo može usporiti pripremanje sistema za rad jer će, umesto odjednom, programe i pokretačke programe pokretati postupno i dugo nakon što su se sami Windowsi 'podigli'.

Mogućnost odgođenog pokretanja prije svega namijenjena je sistemskim administratorima kojima je bitno da se neki program ili pokretački program učita kasnije od ostalih.

Ako radi, ne dirajte

Ako prilikom surfanja internetom naiđete na savjet koji tvrdi da ćete promjenom slabo poznatih postavki u Windowsima značajno ubrzati računalo, ignorirajte ga.

Ukoliko želite ubrzati rad vašeg računala, pogledajte koji se programi uključuju zajedno s Windowsima i ugasite one koji vam ne trebaju.

Nova računala često dolaze s mnoštvom preinstaliranih programa koji vam nisu potrebni u svakodnevnom radu i zaista nema potrebe da ih Windowsi uključuju automatski.

infos-osijek.hr